Добра новина: германските деца се чувстват добре – както никога преди това. Но няма да е зле, ако децата спортуваха малко повече. Защото всяко седмо германче е с наднормено тегло, сочи актуално проучване. Институтът "Роберт Кох" в Берлин е провел най-задълбоченото изследване дотук в Германия за здравословното състояние на подрастващите. Според него 96 на сто от децата и младежите в Германия се радват на добро и много добро здраве. По темата "Ди Цайт" посочва, че една тъй положителна новина би трябвало да се нареди даже сред водещите, ако не се беше загубила сред потока от тревожни новини, който ни залива днес. През 2003 година институтът "Роберт Кох" започва редовно да анкетира деца и родители по темата. Резултатът от този многогодишен труд: почти всички тенденции са положителни, или най-малкото стабилни, устойчиви.

 

Един пример: само за десет години процентът на пушачите сред младите хора е намалял с две трети. Цигари пушат само седем на сто от младежите над 11 години - най-ниският процент досега. Наполовина е намалял и броят на жените, които пушат цигари по време на бременността - делът им е спаднал от 20 на 10,9 процента. 

 

Друг положителен резултат от изследването е това, че броят на децата, страдащи от астма, сенна хрема или други алергии НЕ се е увеличил в сравнение с положението от преди 10 години. Психическото здраве на младите германци също не дава повод за тревога: вярно е, че при всяко пето дете или тийнейджър се наблюдават емоционални проблеми от рода на хиперактивност, но пък подобни поведенчески смущения не водят до психически заболявания. В наши дни германските момичета и момчета успяват да намерят душевно равновесие - включително защото лекари, възпитатели и учители междувременно реагират по-чувствително на забелязани смущения, пише още "Ди Цайт", обобщавайки резултатите от изследването.

 

Обездвижването и сладкото

Има обаче и някои недотам добри новини. Грижа продължават да създават децата с наднормено тегло, четем по-нататък в публикацията. Почти всяко седмо германче е с наднормено тегло. Но и тук можем да откроим нещо положително: поне е спрял да нараства броят на децата с повечко килограми, каквото тенденция не се забелязва в много от съседните на Германия страни. 

 

Подобрението тук се обяснява, както обяснява изданието, с изчезването до голяма степен на рекламата на цигари и тютюневи изделия от публичното пространство и превръщането на германските училища в безникотинови зони. Освен това консумацията на захарни напитки драстично е спаднала - както в детските градини, така и в училищата.

 

В цялата положителна картина има обаче и една доста тревожна тенденция, посочва накрая "Ди Цайт": младите хора се движат твърде малко. Особено тийнейджърките - при тях обездвижването е почти болестно състояние. За причините обаче все още се знае твърде малко. Една от тях - както вероятно всеки ще се досети - са смартфоните. Може би срещу тази тенденция биха подействали в крайна сметка просветата и превенцията. А защо не и забраните, разсъждава смело "Ди Цайт".

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки