Готвената от здравното министерство реформа, част от която е втора задължителна здравна застраховка в частен фонд за лечение над 700 лева, срещна критики и скептицизъм в професионалните среди още преди официалното си представяне. Малка част от съсловието на медицинските специалисти подкрепя промените, но ако им се даде повече яснота. Очаква се здравният министър Кирил Ананиев да представи предложенията си за реформа в сектора на 26 септември. Днес темата ще бъде обсъдена и на заседанието на правителството. Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров (БЛС) разкритикува отпадането на досегашния Рамков договор. Той обясни, че на среща с министъра им било съобщено, че вече рамкови договори не се предвиждат. В интервю за БНТ д-р Маджаров коментира, че с рамковия договор сега лекарите поемат отговорност за качеството на услугата. Отпадането му би било крачка назад. "Не можем да си позволим след 18 години да се връщаме към стария модел на административно здравеопазване, който навремето доведе до липса на лекарства, на бельо в болниците и на незаинтересован персонал", посочи председателят на БЛС.

Според Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите желанието за реформа е похвално, както и че тя се обсъжда със заинтересованите страни. В сутрешния блок на БНТ той обаче изрази опасения срещу готвената здравна вноска от 12 лева, която представлява 2-процентово повишаване. "Ако идеята е да се вкарат допълнително пари чрез кешово плащане или допълнителна застраховка от пациента, това не е правилно. СЗО казва, че 44,2% от услугите се плащат от пациента. Препоръката към България е този процент да е максимум 15, а разликата да се компенсира от обществени фондове. Такива опити имаше преди 12 години, когато се прибраха неясно къде едни 1,4 млрд. лева", коментира Таушанов.

С компютърно моделиране здравното министерство е изчислило т.нар. критична линия от 700 лева, разходите над която ще се заплаща не от Здравната каса, а от частен фонд. Критичната линия е базирана на разходите за клинични пътеки през 2017-а. По-голямата част от разходите по пътеките са били до 700 лева, показал анализът на МЗ. Допълнителната вноска от около 12 лева, която ще покрива по-скъпото лечение, ще се прави към някои от частните здравни фондове. Към момента те са 8 и имат около 200 000 пациенти.

Председателят на БЛС разкритикува и липсата на визия какво ще се прави с над 700-те хиляди здравно неосигурени лица. "Вместо мерки относно неосигурените, виждаме тройно натоварване на хората, които и в момента стриктно плащат осигуровки", заяви д-р Иван Маджаров. Идеята за новата застраховка бе приветствана от д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. "При въвеждането на задължителна здравна застраховка ще можем да избираме къде да даваме поне част от вноската си и ще се появи елемент на конкуренция", коментира той в сутрешния блок на bTV.

Според бившия директор на „Пирогов” доц- д-р Спас Спасков се разчита на това, че тези пари ще се разпределят към НЗОК и частни фондове и тогава контролът ще е по-сериозен. Самата идея е да влязат повече пари в здравната система, посочи той. "С 2% няма да имаме това качество, което имат германците, но ще имаме повече от това, което имаме в момента", добави той.

Светла Несторова от Асоциацията на българските застрахователи посочи, че става въпрос за чувствително повишаване на здравната вноска. Правилната идея действително е, ако в системата влизат повече пари, те да влязат без застрахователите заради контрола, посочи тя. Според нея обаче началото на разговора за реформата е много обезкуражаващо, защото застрахователите не са потърсени за мнение по проекта. Несторова изброи няколко възможни проблема, които могат да възникнат: събираемостта, осигуряването на пенсионерите и учениците, огромният брой неосигуряващи се. "Добре знаем, че се осигуряват не 6 милиона, а 2 милиона души. Те ще внасят по 240 лева годишно. Как тогава се предвиждат 800 милиона събираемост, попита тя.

Предложеният начин на изчисление на новата здравна застраховка ще доведе до фалити на здравноосигурителни дружества. Това посочи Мими Виткова, която е директор на здравноосигурителен фонд и бивш здравен министър. По думите й в момента се коментира „една апокрифна книжнина, която се разпространява." „Някой е изчислил на коляно, че с 12 лв. ще се покрива неизвестно какво. Не може така несериозно да се подхожда. Системите може всякак да се моделират, но на това дори и аритметиката не е вярна”, посочи тя. А какво става с тези, които държавата осигурява, а с тези 720 хил. българи, които не се осигуряват, попита Аркади Шарков от Експертен клуб по икономика и политика. Той допълни, че нищо не пречи болницата да си направи една клинична пътека 1 лев над норматива от 700 и частните застрахователи да се натоварят с тези пари и да фалират един по един.

"Ще има фалити за застрахователи, сериозни играчи няма да се намерят. Как може да включваш нов играч в системата и да не проведеш разговора с него”, коментира Виткова. Според нея държавата признава, че е абдикирала от контрола в здравната система. „Здравното осигуряване е право на българския гражданин пише в Конституцията. Как това задължително здравно застраховане се вписва в това право”, добави тя. Друг проблем в проекта е частта с унаследяване на застраховката – как ще се образуват резервите, за да бъде застрахователят стабилен, попита Виткова.

Шарков посочи, че има още две предложение в проекта -  пълна демонополизация на НЗОК и да има само доплащане от пациентите. Но според него и това не решава проблемът в системата – контрол.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки