Сиренето и червеното месо отново влизат в менюто след като международно изследване показва, че тези продукти може да се консумират в двойно по-големи дози от препоръчваното от здравните експерти в момента, съобщава британският "Телеграф". Изследването, проведено сред 220 хил. души, открива, че изяждането на три порции от млечни продукти и една и половина червено месо на ден може да намали риска от ранна смърт с една четвърт. Учени казват, че изводите от това изследване се противопоставят на общоприетата към момента истина след десетилетия, в които хората са съветвани да намалят консумацията на пълномаслени продукти и червено месо. Изданието цитира препоръките на най-големия здраве сайт във Великобритания, според които млечните продукти трябва да съставят не повече от 8% от калориите, приемани от един човек на ден, което означава едно кисело мляко или две малки парченца сирене. За червеното месо се препоръчва ограничаване до 70 гр. на ден. Новото глобално изследване, проведено от университета "Макмастър" в Канада показва, че доста по-големи количества от тези продукти са свързани с много по-нисък риск от ранна смърт. Участниците в изследването, които приемат по три порции млечни продукти на ден, което може да означава две парчета сирене, пълномаслено кисело мляко и около 250 мл обезмаслено мляко, както и порция и половина червено месо са оптималното дневно количество от тези продукти. То се равнява на около 20-25% от калориите, идващи от млечните продукти. При хората, консумиращи тези количества, случаите на ранна смърт са с 25% по-малко от тези при хората, които консумират по-малко. При тях също и с 22% по-малко са случаите на сърдечни удари. Д-р Ендрю Менте, който представил изследването пред конференцията на Европейското общество на кардиолозите в Мюнхен, обявил, че изглежда наситените мазнини, съдържащи се в месото и млякото защитават сърцето. В допълнение, хората, приемащи повече мазнини, е по-вероятно да приемат по-малко въглехидрати, повечето от които обикновено са допълнително обработвани и съдържащи захар.

"Това явно поставя под въпрос общовъзприетото схващане, че трябва да се ограничи консумацията на пълномаслени млечни продукти", коментира д-р Менте. Според него хората трябва да заложат на разнообразното хранене, в което преобладават необработените храни. Проучването не обхваща бялото месо, като пилешкото, но д-р Менте обяснява, че отделно проучване показва, че неговата консумация също носи ползи като тази на червеното месо при предпазването от ранна смърт. "Да се храниш добре означава да имаш предвид целия си режим, а не да се фокусираш твърде много върху отделните елементи. Месото и млечните продукти могат да допринесат за добро здраве и балансирано хранене, ако те се съчетават с много плодове, зеленчуци, въглехидрати и ядки", казва проф. Джеръми Пиърсън, асоцииран медицински директор в Британската кардиологична фондация. Допреди 2 г. Британската здравна служба съветва хората, че до около 15% от дневно поеманите калории трябва да идват от млечни продукти. След това намалява процентът до 8 и препоръчва да се набляга на нискокалоричните продукти, припомня изданието.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки