Мнозинството в парламента прие на първо четене промени в закона за акцизите, с които от 1 октомври ще се увеличи акцизът върху т.нар. бездимни цигари. За гласуваха 101 депутати от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля", а 63 народни представители БСП и ДПС бяха против. Според първоначалното предложение, внесено от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и депутати от ГЕРБ, акцизите върху бездимните цигари трябваше да се изравнят с тези на конвенционалните цигари и една кутия да поскъпне от 5.50 на 10 лева. Заради голямата обществена реакция и след намесата на премиера Бойко Борисов управляващите се споразумяха ставката да се увеличи от 26% от акциза върху кутия конвенционални цигари на 40%. Очаква се текстът да бъде прецизиран между първо и второ четене. Това значи, че акцизът на кутия бездимни цигари ще се увеличи от 93 стотинки в момента на 1.43 лв. за кутия и заедно с данък добавена стойност ще достигне 1.71 лв. Така крайната цена на една кутия ще се увеличи до над 6 лева, при 5.50 лв. в момента, пише "Капитал". Мотивът на вносителите е, че по този начин ще влязат допълнителни средства в бюджета, които могат да се харчат за образование и здравеопазване. Според БСП обаче поправката е лобистка, необоснована, тъй като бездимните цигари били по-безвредни от обикновените, както и в нарушение на бюджетната процедура.

"Не е ли това в полза на производителите на обикновени цигари? Няма ли натиск от тях върху вас", попита депутатът от "БСП за България" Георги Гьоков по време на дебата. В отговор Менда Стоянова обяви: "Аз категорично мога да ви кажа, че не ние, а вие сте лобистите. Вие сте рекламни агенти на производителите на тези цигари". Тя нарече парламентарната група на БСП - "Рекламна агенция за България". "Аз не съм лекар, химик, професор и не мога да разбера анализът на всички вредни вещества в тези цигари. Но аз съм пушач като много от вас в тази зала и ние не се гордеем с това. Това е вреден навик и ние трябва да вложим своите усилия в това той да бъде намален. А средствата от акциза могат да бъдат използвани в здравеопазването и образованието", обяви Евгения Ангелова от ГЕРБ, която е зам.-председател на бюджетната комисия.

 

 

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки