На тези болести се дължат два от всеки три смъртни случая в страната, отбелязват от Сдружението по кардиостимулация, като се позовават на данни на Европейската сърдечна асоциация. Огромната част от тези смъртни случаи са внезапни, причинени от загуба на сърдечна функция. Тя настъпва за кратък период от време - обикновено до един час след появата на симптомите.

В 80% от случаите внезапната смърт възниква при хора с коронарна болест на сърцето. Стратегията в световен аспект за решаване на проблема с внезапната сърдечна смърт върви в две основни линии. Едната е медикаментозна профилактика, а втората е с профилактиране чрез кардиовертер-дефибрилатори. Тези дефибрилатори са най-сигурният метод за лечение и предотвратяване на внезапната сърдечна смърт, изтъкна доц. Кожухаров. Цената им е между 10 и 14 хиляди лева.

Българското сдружение по кардиостимулация започва кампания, като настоява държавата да поеме тези разходи. Внезапната сърдечна смърт настъпва при всички възрастови групи, включително и при хора в активна възраст, твърдят кардиолозите.

Какво е внезапната сърдечна смърт

Внезапната сърдечна смърт нерядко се отъждествява с понятието сърдечен арест, отбелязва puls.bg. Това често е инфаркт, запушване на голям кръвоносен съд или разкъсване на такъв, тежка аритмия до спиране на сърцето, спукване (руптура) на сърдечна кухина, изпълване на сърдечната обвивка с кръв и т.н. Обикновено всички те водят до остро нарушаване помпената функция на сърцето и прекъсване на електрическата му активност.
Настъпването на внезапната сърдечна смърт обикновено се предхожда от загуба на съзнание.

Спасение - важни са първите минути

Всеки може да има шанс да спаси човешки живот. Навременните действия в първите минути след инцидента понякога могат да са онова, от което човек има нужда. Навременно се започва сърдечен масаж в комбинация с обдишване и поддържане на жизнените показатели.

В някои страни с висока медицинска и социална организация има дефибрилатори на много публични места.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки