Най-честата причина за смъртност в ЕС са болестите на сърдечно-съдовата система, 180 хиляди смъртни случая от тази категория, потенциално са могли да бъдат предотвратени. На втора позиция са сърдечните удари – около 90 хиляди или 6 процента от общата смъртност в ЕС, също би могла да бъде предотвратена. Други видове болести, които биха могли да не завършват с фатален край са колоректалният рак – 66 хиляди предотвратими случая и рак на гърдата – около 50 хиляди предотвратими случая.

Данни на Европейската статистическа служба "Евростат" показват, че 42 процента от смъртните случаи в България са могли да бъдат предотвратени. Става дума за т. нар. "предотвратима смърт" в ЕС през 2016 г. Показателят за смъртност не е предназначен да бъде окончателно измерване на качеството на здравните грижи в държавите-членки, но дава известна индикация за качеството и ефективността на здравните политики в дадена страна, според "Евростат". Смъртните случаи не биха се случили, ако е имало ефективна здравна система и качествени медицински услуги и технологии, посочва службата.

Според данни на НСИ през 2016 г. в България са починали 107 580 души, което означава, че около 45 хил. от починалите е можело да бъдат спасени.Средният показател в ЕС за "предотвратима смърт" е 33 на сто, а най-много предотвратими смъртни случаи са регистрирани в Румъния – близо 49 %. Данните нареждат България на пето място отзад напред, след Латвия и Литва – 47 % и Словакия – 44 %. В Хърватия и Унгария показателят е 41%.

Най-качествено здравеопазване и най-нисък показател на предотвратима смърт е регистриран във Франция – 25 на сто, Белгия и Дания – 26 на сто, Холандия – 28 на сто, Полша – 30 на сто.

Най-много българи са починали за периода от болести на кръвообращението – 1 131 случая на 100 хиляди души население. Това е близо 4 пъти повече от средностатистическите данни за ЕС – около 350 случая на 100 хиляди души в ЕС, починали от болести на кръвообращението.

Втората най-голяма група болести, довели до смърт в България, са злокачествените новообразувания – около 17 хиляди, което е около 240 смъртни случая на 100 хиляди души и е съпоставимо със средноевропейските стойности – 262 смъртни случая на 100 хиляди души в ЕС.

Най-малко са били смъртните случаи в България вследствие на транспортни инциденти или самоубийства – по 9 случая на 100 хиляди души, при показатели за ЕС съответно 7 и 11 случая на 100 хиляди души население в ЕС.

Близо 570 хиляди смъртни случая или около 33 процента от всички регистрирани случаи на смърт в ЕС, са могли да бъдат избегнати чрез качествени медицински услуги и технологии, показват данните от анализа на Евростат.

Общият брой на смъртните случаи в ЕС е бил около 1,7 млн. души през 2016 г., или една смърт от три в ЕС, би могла да бъде избегната.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки