Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол днес. „Представете си сега, ако ние трябва да платим, да речем, онези 16 млн. лв., които бяха посочени в началото на моето изказване – откъде ще ги вземем, д-р Тимчев? Нали се сещате, че ще ги вземем от бюджета за тази година? И какво ще стане след това – накрая на годината тези 16 млн. лв. пак няма да бъдат дадени за разходите, които са определени по бюджета за 2018 г. Ние работим по приет Закон за бюджета на касата, утвърден от вас. Това не можем да нарушаваме. Това е лимитът на разходите, които може да направи НЗОК“, обърна се той към д-р Илиян Тимчев. Депутатът от БСП зададе на министъра въпроса кой ще плати средствата на болниците, осъдили НЗОК за неплатена надлимитна дейност.

Ананиев информира, че в настоящия момент по искови молби на лечебни заведения за болнична помощ са образувани 66 дела на приблизителна обща стойност 16 млн. лв. От тях приключили на първа инстанция са 11, на приблизителна обща стойност 1,47 млн. лв., и приключили на втора инстанция – 4, на приблизителна стойност 550 000 лв. Подадени са касационни жалби по четири дела, от които една е от лечебно заведение. Той заяви още, че размерът на главницата по тези искове се оспорва от НЗОК и се събират доказателства по реда на гражданския процесуален кодекс, поради което посочените суми не са окончателни. По думите му, размерът на лихвите и разноските по заведените дела също не могат да бъдат определени преди влизането в сила на съдебното решение. „Посочените дела имат за предмет дейности, включително медицински изделия, за които изпълнителите на болнична помощ твърдят, че са извършили, вложили, а НЗОК е отказала да заплати, тъй като са извън предмета на сключените договори и стойностите по Приложение 2 към същите“, каза още министърът.

Той информира, че окончателно приключили с влязла в сила осъдителни решения са само две дела, по които НЗОК е осъдена да заплати 20 992 лв., както и лихвите и разноските.

„Видно от представената информация, не е налице трайно установена практика за произнасяне с осъдителни решения, според които НЗОК да дължи заплащане“, смята министър Ананиев.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки