Американският здравен регулатор за пръв път одобри лекарство, създадено от канабис, което ще отвори вратите за по-нататъшни изследвания на медицинските свойства на растението. Става въпрос за лекарство, предназначено за пациенти на възраст над две години с форми на епилепсия, които досега са сред най-трудно поддаващите се на контрол и най-смъртоносните – синдромът на Драве и синдромът на Ленъкс-Гасто. Медикаментът "Епидиолекс" е създаден от компанията GW Pharmaceuticals и съдържа канабидиол – едно от стотиците химически съединения в растението, което обаче няма интоксиращия ефект на тетрахидроканабинола (THC, който е по-малко от 0.1% от съдържанието на лекарството), пише агенция "Ройтерс".

 

Въпреки че THC може да доведе до параноя, тревожност и халюцинации, канабидиолът има точно обратния ефект и специалисти твърдят, че може да бъде използван в третирането на психически проблеми. Макар да е получил одобрение, "Епидиолекс" все още подлежи на оценка от Агенцията по лекарствата, тъй като съдържанието на марихуана го поставя в списъка от медикаменти с висок риск за злоупотреба, които са най-смъртоносни и от които няма медицински ползи. Сега агенцията трябва да реши дали да декласифицира канабидиола от този списък, което да разреши продажбата на лекарството. От компанията очакват решението да бъде взето в идните 90 дни и все още не са определили цена за продажба. Европейската агенция по лекарствата би трябвало да вземе решение дали да го разреши в началото на идната година, пише в. "Гардиън".

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки