Директор на Агенцията по трансплантации Марияна Симеонова е подала заявление за напускане, но днес ѝ предстои още един разговор с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, съобщи БНР. Пациентски организации "Заедно с теб" разпространиха писмо до медиите, в което изразяват несъгласието си с оставката на й. Без Марияна Симеонова работата на институцията ще спре напълно, пишат те. По думите на Пенка Георгиева от организациите с работата си Симеонова повишава доверието в донорството и постига успехи чрез мрежата от кооридинатори по донорство. "Работим с д-р Мариана Симеонова като пациентски организации, като алианс на трансплантираните и оперираните, чийто председател е Евгени Георгиев - сърдечнотрансплантиран, като други организации и категорично заявяваме нашето доверие към успехите, които постигна д-р Мариана Симеонова най-вече за повишаване доверието в донорството. Тя е човекът, който създаде активно действаща и работеща мрежа от координатори. Това са лекарите в координационните центрове, в спешните отделения от цялата страна", каза тя пред БНР.

Прекратеният договор с европейската агенция за трансплантации "Евротрансплант" е основната причина за подадената оставка от д-р Симеонова, заяви пред общественото радио Наталия Маева от Националната пациентска организация. "Основният проблем, който остава нерешен, са белодробните трансплантации, но за да бъде решен този проблем трябва да има политическа воля и да бъде направена една национална програма, защото в момента се намираме в една патова ситуация, в която 16 пациенти чакат за белодробна трансплантация. Вече повече от една година български пациент не е приеман дори за предварителен преглед в нито една европейска клиника. Проблемът в момента е с "Евротрансплант", обяви Матеева. България преговаря с три страни за трансплантация на пациенти с белодробни заболявания, обяви в края на май Министерството на здравеопазването след протест на пациенти с белодробни заболявания. "България има договор с "Евротрансплант", той не е прекъсван и България продължава да бъде член на организацията", пишеше в съобщението.

Симеонова оглавява агенцията от 5 години и беше назначена от Десислава Атанасова, тогава министър на здравеопазването, сега депутат от ГЕРБ.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки