Със 109 гласа "за", 72 "против" и 30 "въздържал се" депутатите решиха днес да прекратят предсрочно мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев. В края на май Плочев поиска да се оттегли от поста, като се позова на член в Закона за здравето, според който, ако три месеца не може да изпълнява задълженията си поради заболяване, може да подаде оставката си и да напусне. Плочев излезе в дълъг болничен отпуск, след като влезе в открит конфликт с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за размера на дълговете на НЗОК към европейските здравни каси. Тогава Ананиев поиска оставката му, а впоследствие Плочев се оказа прав за размера на дълговете.

Камен Плочев беше назначен на ръководната позиция на здравната каса през юли 2017 г. след конкурс, в който беше единственият кандидат. "Не Камен Плочев трябва да си подаде оставката, други хора трябва да си отидат", каза народният представител от ДПС Нигяр Джафер по време на дебатите преди гласуването. По думите ѝ не става въпрос за гласуването на личното волеизявление на поредния управител на НЗОК, а за достойнството на Народното събрание и на хората, които то избира на този пост и освобождава след няколко месеца.

"Поради липсата на всякакъв политически, а и административен опит най-вероятно проф. Плочев ще бъде освободен. Случаят обаче е пореден фрагмент в задълбочаващата безизходица в системата на здравеопазването", заяви Джафер, цитирана от "Фокус". Тя отчете, че досега 17 управители на здравната каса са били освобождавани и нито един не е изкарал пълен мандат."Проблемите в здравеопазването идват от запазването на статуквото и документите", каза Георги Михайлов от БСП и даде за пример наредбата за финансовото управление на болничните заведения, наредбата за сключване на договорни отношения между НЗОК и лечебните заведения, както и националната здравна карта. По думите му тези документи показват, че НЗОК въобще не е обществен орган, а е пряко подчинена на Министерството на здравеопазването и на Министерството на финансите.

"Какво избираме ние в парламента? Управител на НЗОК, който няма глас в надзорния съвет на НЗОК", коментира той.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки