Такава идея ще предложи здравният министър Кирил Ананиев, стана ясно от участието му в блиц-контрола по време на заседанието на парламентарната здравна комисия. Той отговори на въпрос на депутата от ДПС д-р Нигяр Джафер на какъв етап са анонсираните от него промени в наредбата, регулираща специализацията на лекари у нас. Тя посочи, че въпросът е особено актуален в контекста на изработването на Националната здравна карта, която за пореден път е показала, че в страната липсват както множество тесни специалисти, така и акушер-гинеколози, педиатри и др. Наредбата действително има нужда от промяна, посочи в отговора си министър Ананиев. Той обясни, че е направен пълен анализ на проблема с човешките ресурси в системата на здравеопазването, който ще залегне и в изработването на бъдещия цялостен модел на системата, подготвян от екипа му.

„След като установим какви са потребностите, ще предложа на Министерски съвет обучението, квалификацията, преквалификацията и продължаващото обучение да е за сметка на държавния бюджет“, заяви министър Ананиев. Той обаче допълни, че впоследствие младите лекари ще имат ангажимент да останат в страната за определен период от време. Въпросът тепърва ще бъде обсъждан както с министъра на образованието, така и с този на финансите. Пред журналисти заместникът на Ананиев д-р Бойко Пенков уточни, че предложението на МЗ за ангажимента към страната ни на специализантите след завършването им ще бъде период от 3 години. Той посочи, че болниците, в които лекарите специализират, поемат заплатите на специализантите. „Това, което обсъжда Здравното министерство, е специализацията на най-дефицитните кадри да бъде напълно поета от държавата“, обясни той. Д-р Пенков даде пример с общопрактикуващите лекари, като посочи, че в момента по специалността „Обща медицина“ се обучават едва 32-ма, а на системата са нужни поне 300. Запитан дали болниците отказват да обявяват места, защото трябва да поемат заплатите на лекарите, той обясни, че в годината преди да бъде изменена наредбата за специализациите обявените места са били 500. „Когато разбраха, че те ще трябва да плащат, станаха 200“, посочи той.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки