Прокуратурата разследва класическо престъпление по служба с корупционен елемент" в Изпълнителна агенция "Медицински одит", съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в ефира на Би Ти Ви. Установено е, че само е отчитана дейност и виновните лекари са се разминавали без наказания. Според държавното обвинение има порочна вътрешна нормативна база в Изпълнителна агенция "Медицински одит", която е прикривала лекарски грешки, довели до над 10 смъртни случая само през 2017 г. Вчера прокуратурата започна разследване на случаи на настъпила смърт в лечебни заведения, по които агенцията е извършвала проверки, но не е сезирала прокуратурата. "Не мога да използвам думата "чадър", но е факт прикриването на случаи от органите на разследване", каза Арнаудова.

 

Тя даде пример с пациент със симптоми на емболия, на когото двама лекари така и не са назначили необходимите изследвания и в крайна сметка той е починал, за да бъде след това случаят приключен от медицинския одит като маловажен. "На практика е имитирана дейност, а не е осъществявана такава, за каквато е създадена тази агенция", каза още Арнаудова. Сигналът до прокуратурата е дошъл от бившия главен секретар на агенцията Димитър Евлогиев, който бил в конфликт с началника на структурата проф. Златица Петрова. Арнаудова допълни, че щом са установени данни за престъпление, мотивите на подателя нямат значение. "Изпълнителната агенция е била длъжна да уведоми прокуратурата, защото се касае за лекарски грешки, в резултат на които е настъпила смърт. Не само, че не е уведомена прокуратурата, но тези случаи са приключвани по незаконосъобразна процедура и, реално неспазвайки закона и наредбата, по която работи тази агенция, са нарушени правата на българските граждани", посочи тя.

Арнаудова призова всички, които смятат, че са получили неадекватно отношение от медицинския одит, да подават сигнали. По думите ѝ като разследваният период може да започне още от създаването на изпълнителната агенция. Темата беше коментирана и от Димитър Евлогиев, който е бивш главен секретар на агенцията. Той е един от хората, подал сигнала. "Колегите проверяващи се оплакваха от намесата на ръководители в работата им. Екипи от по 2-3 човека констатират нарушения и всичко завършва с едно голямо нищо. После те обясняваха, че поради намеса на даден ръководител, са се въздържали да съставят актове", каза Евлогиев в ефира на "Нова телевизия".
Той не успя да коментира причините за намесата и ги определи като най-различни форми за злоупотреба със служебно положение.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки