В Югозападна Франция започна строежът на селище за болни от Алцхаймер хора, пишат местни медии, цитирани от Би Би Си. Проектът, който е пръв по рода си във Франция, ще приеме около 120 пациенти след завършването му до края на 2019 г. Той ще има отворена структура и ще предлага алтернативни терапии. Проектът е вдъхновен от подобен експеримент в село близо до Амстердам. Всичко ще бъде приложено в селището, за да се поддържа участието на жителите в социалния живот, коментира Жан-Франсоа Дартиг, невролог и епидемиолог от университетската болница CHU в Бордо. Алцхаймер и свързаните с болестта дементни състояния засягат повече от един милион пациенти във Франция, като всяка година биват диагностицирани над 200 000 нови случая, посочва френската Асоциация на болните от Алцхаймер. Нито едно от съвременните лечения не може да спре болестта.

Френското селище ще изглежда като традиционен средновековен укрепен град, типичен за местността. Няма да има видима ограда, но ще има много охранявани пътеки, добре интегрирани в социалния и културиян живот на града, обяснява архитектът на селището. Разположено на площ от седем хектара, то ще бъде разделено на четири части, разпределени около централния площад, и ще има супермаркет, фризьорски салон и ресторант, за да насърчава социалното включване. Идеята е да се избяга от болничната атмосфера. Пациентите освен това ще носят обикновени дрехи. За разлика от холандския си аналог във френското селище ще има изследователска структура, в която ще се сравняват методите спрямо традиционните домове за грижи. Учените ще живеят в селото заедно с жителите, както и със 100 гледачи и много доброволци, които ще организират различни дейности. В селището освен това ще има и обучени кучета, които да помогнат на пациентите да избягат от психологическата си изолация.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки