След половин век в задънена улица финансиране от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) помага на Сърбия да изгради най-модерния си клиничен център - този в Ниш. Когато Србиянка Стоянович започнала да работи като медицинска сестра в третата по големина болница в Сърбия, се правели планове за нова болница в Ниш. Строителството започнало през 1970 г., но след много забавяния проектът бил изоставен за около 30 години, се разказва на сайта на ЕИБ. През април обаче Стоянович, която вече е пенсионерка, била една от първите пациентки, приети в най-модерната болница в Сърбия, новия Клиничен център на Ниш, който отворил врати през декември 2017 г. "Бях приета в спешното отделение, къде ме посрещна един доктор. Грижеха се толкова добре за мен", разказва Стоянович.

Дълго чакане

Строежът на новата болница започнал през 2013 г. в рамките на инвестиционна програма за 430 милиона евро за подобряване на клиничните центрове в страната. ЕИБ отпуснала заем в размер на 200 милиона евро за програмата. Целта била да се подобри здравеопазването в страната и то да стане по-достъпно за по-голямата част от населението. Освен Ниш проектът също включва дизайн, изграждане, реновация и оборудване на клинични центрове в Белград, Нови Сад и Крагуевац.

Новата болница в Ниш е разположена на близо 45 000 квадратни метра, разполага със 17 операционни и над 600 легла. ЕИБ е финансирала изграждането и рехабилитацията на болницата със заем от 33 милиона евро, докато сръбското правителство е допринесло с 16 милиона евро, за да подпомогне закупуването на медицинско оборудване.

"Аз жъна ползите от това ново оборудване, което е безценно", казва доктор Горан Станоевич, хирург в болницата. "За последните няколко месеца работим в най-съвременни условия и се забелязва подобрението по отношение на лечението на най-тежките състояния, което води до това, че пациентите ни се подобряват, а това е най-важното нещо", допълва той.

Инвестиция в здравето на 2.5 млн. души

Ниш се намира на 200 км южно от Белград и има население от почти 200 000 души. Новият клиничен център ще обслужва града, както и около 2.5 млн. души в югоизточна Сърбия.

Преди центърът да отвори врати, пациентите често били прехвърляни към болницата в Белград, защото тази в Ниш не разполагала с необходимата техника. "Но благодарение на модерното оборудване, което получихме, списъците на чакащите значително се намалиха", казва доктор Милан Симич, радиолог в центъра. "Така че ние, жителите на Ниш, няма да трябва да ходим повече в Белград. Може би жителите на Белград ще идват при нас".

Нови възможности за сръбските лекари

Новите клинични центрове не просто ще помагат на пациентите. "Искаме да модернизираме работната среда, за да насърчим младите лекари и медицински сестри да останат и да практикуват в страната си", казва Анна Солецки, висш служител от ЕИБ, която работи по проекта. По думите й основната цел е сръбската здравна система да се доближи до най-добрите европейски стандарти.

Стоянович е особено доволна от комфорта след операциите, който болницата осигурява. "Двойна стая с частна баня значи много за пациента. Настаняването е като в хотел".

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки