Да бъде направена пълна и истинска оценка на въздействието на Националната здравна карта, преди да бъде приета от Министерски съвет, както и да бъде публикувана методиката за създаването й. За това настояха Сдруженията на общинските и частните болници и Център за защита правата в здравеопазването на пресконференция днес. Според председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) д-р Стойчо Кацаров пък Здравната карта не бива да приемана изобщо от МС, тъй като философията й по начало е сбъркана. „Трябва да стане ясно конкретно как се решават нещата с броя легла в Националната здравна карта, свързани с т.нар. потребности на населението. Методиката не е публикувана никъде и ние можем само да гадаем за принципа, по който е направено съкращаването на леглата по области“, посочи Красимир Грудев, представител на Националното сдружение на частните болници. Обикновено се приема, че процентното отношение на потребностите на населението се определя на 100 000 души. В случая обаче такава закономерност не можела да бъде открита, каза Грудев и даде за пример областите Хасково и Смолян. „Населението на Хасково е два пъти по-голямо от населението на Смолян. Пропорцията обаче не е спазена по отношение на броя на леглата. И в двете области са предвидени 19 ортопедични легла 2-ро ниво, в кардиологията за Хасково има 86 легла, а за Смолян – 73. Още по-странно е, че ортопедичните легла за Смолян са 10, а за Хасково – 2. Не намирам никаква логика в това разпределение“, каза Грудев. По думите му такива диспропорции съществуват в цялата страна, което доказвало липсата на методика.

 

„Когато обсъждахме броя на леглата в комисиите за изготвяне на областна карта, ние стъпвахме върху това, че общинските болници са тези лечебни заведения, около които гравитира цялото здравеопазване на регионите. И при положение, че общопрактикуващите лекари са крайно недостатъчни, а средната им възраст е 59 години, логиката беше поне да се запази досегашното положение. Реално обаче са съкратени 6000 легла, а на това отгоре са орязани и общите легла във вътрешните отделения. По този начин тези отделения стават нерентабилни“, коментира председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. Д-р Стойчо Кацаров пък подчерта, че целта на Здравната карта е да се сложи лимит на броя болни, които лечебните заведения могат да отчитат към НЗОК. „Свиването на броя на леглата с 6000 реално означава 360 000 хоспитализации по-малко на година. При средна цена на клинична пътека, това прави 360 млн. лв. по-малко за болниците на година“, каза д-р Кацаров. Eдна от главните причини за задълженията на областните и общински болници е в неизплатената от НЗОК надлимитна дейност за последните три години, подчерта още д-р Кацаров. „Общите задължения на болниците са 500 млн. лв. Здравната каса не е изплатила за последните три години на болниците около 130 млн. лева: 52 млн. за 2015 г., 19 млн. – за 2016 г. и още 51 млн. за 2017 г. Това прави близо 130 млн. лв., които НЗОК не е изплатила на болниците с мотива, че това е надлимитна дейност“, отбеляза той.

 

„Трябва обаче да кажем, че министър Ананиев изобщо не е виновен за тази ситуация. Министърът просто изпълнява закона такъв, какъвто е. Ако искаме нещата да си отидат по местата, Народното събрание трябва да промени Закона за лечебните заведения“, каза още д-р Кацаров.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки