Основният проблем е каква ще е основната посока, към която ще се тръгне – дали към държавно регулирано здравеопазване или към пазарна икономика с пазар на здравната система, какъвто все още липсва у нас. Това мнение изрази пред БНР председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков в коментар за проекта на Национална здравна карта. Според него е нужно да има консенсус и политическа воля, за да е налице стратегия за по-добра организация на здравеопазването, която да е приета от всички членове в обществото.

„Опасността, от която българските граждани се страхуват, е от едно волунтаристично администриране. Ние сме свидетели в нашата работа на едни решения, които са взети под влияние на определени личности, които са влиятелни, определени хора, които имат много средства“, заяви той. Според него, ако една карта бъде създадена по добър и правилен начин, тя би работила перфектно. „Но ние не вярваме, че това в България може да се случи. Ние не вярваме, че в България ще има нормален механизъм за уреждане на въпросите на Здравната карта именно поради този натиск, на който всеки ден сме свидетели в различните части на нашия обществен живот. Ние сме загубили доверие“, коментира той.

Марков подчерта, че е нужна промяна на финансовия модел в здравеопазването, който по думите му създава проблеми в сектора заради недостига на средства и липса на рационализация на осигурителната система. Според него и приемането, и неприемането на Здравната карта в сегашния й вид ще доведат до проблеми в системата. „Ние знаем, че имаме повече болнични легла, отколкото реално се ползват. Това е факт. Опитът да задържим използването на неизползваните легла води до ескалация на ситуации“, посочи той, като даде пример с проблемите в болниците във Враца и други лечебни заведения. „Проблемът не е в отделните болници, в отделните населени места и легла, проблемът е принципен и структурен. Без промяна в системата и само със Здравна карта нищо няма да постигнем“, заяви той.

„Нашите страхове са свързани с начина, по който се създава Здравната карта. Страхуваме се, че влиянието на отделни фигури в системата, на отделни групи, на отделни региони, са толкова много и толкова силни, че не вярваме, че тя ще бъде рационално изпълнена“, допълни Марков. „Недоверието в администрирането на държавата води до недоверие във всички онези действия, които трябва да се предприемат и по отношение на прилагането на Здравната карта“, добави той. „Аз съм убеден, че съставът на това министерство, на това ръководство е с абсолютно добри намерения и с желание да постигне промяна, така както и съставът на предишния екип“, отбеляза още той, като отново допълни, че е нужно да има консенсус за общата цел, към която ще върви секторът.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки