Писмо във връзка с този проблем е изпратено до министъра и неговия заместник Жени Начева, до управителя на Касата и до председателя на БЛС. Тревожният документ е подписан от председателя на Дружеството на кардиолозите в България проф. Арман Постаджиян, председателя на Българското дружество по инвазивна кардиология д-р Валери Гелев,  Националния консултант по инвазивна кардиология доц. Божидар Финков и Националния консултант по кардиология проф. Иво Петров.

Промени в изискванията към някои клинични пътеки сериозно притесниха лекари. Става въпрос за добавени изисквания към пътеки, свързани с инвазивната кардиология, които според специалистите са в най-добрия случай излишни, а в най-лошия носят вреда за лечението на пациентите. В добавка, въпросните допълнения са приети без да има ясно изложени мотиви и без да са съгласувани с Експертния борд по кардиология на БЛС, ръководството на съсловните организации, Дружеството на кардиолозите в България и Българското дружество по инвазивна кардиология, както и не са съгласувани с националните консултанти по кардиология и инвазивна кардиология. Все пак от страна на БЛС промяната са подписали проф. Огнян Хаджийски и д-р Ивелин Йоцов, който е управител на кардиологичната МБАЛ "Медика" Русе, научи Zdrave.net.

В писмото на председателя на Дружеството на кардиолозите в България проф. Арман Постаджиян, председателя на Българското дружество по инвазивна кардиология д-р Валери Гелев,  Националния консултант по инвазивна кардиология доц. Божидар Финков и Националния консултант по кардиология проф. Иво Петров става въпрос за промени в клинични пътеки 25, 26 и 28, с които се въвежда задължителното осъществяване на „консултация от сърдечен тим, състоящ се от кардиолог, инвазивен кардиолог и кардиохирург, като за спешни пациенти това се прави непосредствено преди изписването и задължително се отразява в ИЗ“. В текста се уточнява, че „съответното обсъждане/съгласуване с участниците може да се извършва и дистанционно.“

Според запознати зад промяната стоят "лобистки интереси на кардиохирурзи".

 „Тези промени са необосновани и не са съобразени с наличните ръководства и препоръки за добра клинична практика, като освен това могат да бъдат вредни и опасни за пациентите“, посочват специалистите в писмото си. Те отбелязват, че направените промени касаят инвазивната диагностика и интервенционална терапия на болни с остър коронарен синдром, за които от ключово значение е процедурата да бъде извършена максимално бързо, до 60 минути от първия медицински контакт. „Ето защо изискването за  формирането на сърдечен тим  и произтичащото от това забавяне за прилагане на най-ефективната терапия  при тези пациенти е неоправдано“, отбелязват специалистите и изразяват тревога и недоумение от извършването на такива сериозни промени, които могат да имат отношение към адекватното лечение на широка група високорискови пациенти, каквито са болните с остър коронарен синдром, без съгласуване и без ясни мотиви.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки