Всяка година 17 май е посветен на Световния ден за борба с хипертонията (World Hypertension Day - WHD). Това е инициатива на Световната лига по хипертония (World Hypertension League - WHL), която е част от Международното дружество по хипертония (International Society of Hypertension - ISH). Световният ден за борба с хипертонията WHD се организира за пръв път през май 2005 г. и оттогава се превърна в ежегодно събитие. Целта на Световния ден за борба с хипертонията е да популяризира обществената осведоменост за хипертонията и да насърчи гражданите на всички страни да предотвратяват и контролират този мълчалив убиец, съвременната епидемия. Темата на Световния ден за борба с хипертонията през 2018-та е "Научи твоите числа"/ "Know Your Numbers" и цели повишаване на осведомеността за високо кръвно налягане във всички популации по света, както и да напомни на максимален брой жители на планетата да измерят своето кръвно налягане при професионални медици като първа стъпка за ефективна борба с хипертонията.

Май Месецът за измерване (May Measurement Month - МММ) е глобална кампания за осведомяване и скрининг, ръководена от Международното дружество по хипертония (International Society of Hypertension - ISH), което представлява водещите световни учени, клиницисти, доставчици на здравни услуги и съюзни здравни работници, всички с общ интерес към борбата с хипертонията  (високото кръвно налягане). Стартирала през май 2017 г., инициативата МММ поставя фокус върху увеличаването на достъпа до скрининг на кръвното налягане като потенциално най-ефективният начин да се намали неблагоприятното въздействие на хипертонията върху здравето, като цели да разшири обхватът на измерването от един ден (17 май) на един месец. Доброволци в повече от 100 държави, сред които и България, измерват кръвното налягане на хора в градове и села, като част от най-голямото усилие за мащабен скрининг на общественото кръвно налягане, което светът някога е виждал. Всички граждани се съгласяват да бъдат регистрирани данните за кръвното им налягане и всеки, който се регистрира като хипертоничен в този ден и месец, получава съвет за това, което трябва да направи като следваща стъпка за нормализиране на кръвното си налягане.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки