При положение че доплащането от страна на пациентите при лечение е 45-50%, може да се приеме, че толкова по-голяма финансиране е нужно на системата, за да функционира нормално. Тази хипотеза изрази днес по БНР председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев. При положение че сега държавата дава около 5 млрд. лева, това ще рече още поне 2 млрд. допълнително. Д-р Грозев обаче посочи, че никой не е правил разчети колко точно средства са нужни, а хроничният недостиг на средства започва да се отразява. Националният рамков договор за тази година е създал по-добри условия за финансиране, но парите отново не стигат, уточни д-р Грозев. "Да, завишават се средствата, но когато една система е изконно недофинансирана, каквито и пари да даваш в нея, те няма да бъдат достатъчни до момента, докато не се знае точно колко струва тази система. За да може да се знае това, един от факторите, определящ големия разход в системата, е остойностяването на труда", е неговото мнение.

Председателят на БЛС посочи, че след като с години проблемите се неглижират и "замитат под килима", вече се говори за затваряне и фалиране на болници", допълни той, визирайки лечебните заведения във Враца и Ловеч. Коментирайки протестите на медицинските сестри и на медици от болници в страната, Венцислав Грозев изтъкна, че в националната здравна карта е записано, че съотношението лекари - сестри трябва да е 1 към 1, а отдавна става въпрос за съотношение 1 към под 0.9. "Над 30 хиляди сестри напуснаха системата. Това е един изключително отговорен и би трябвало да бъде престижен труд, но не е така. Възнагражденията им са крайно нищожни, крайно недостатъчни", е неговото мнение.

Основната цел на министерството е връщане на доверието

Също по БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева обясни, че предстои приемане на стратегия за развитие на човешките ресурси в системата. Според нея в момента целта на ръководството на министерството е чрез преговори да върнат доверието на работещите към управляващите здравеопазването. Начева пое ангажимент в областите Враца и Ловеч хората да нямат проблем с достъпа до здравеопазване, а работещите в болниците там скоро щели да започнат да си получават редовно парите. В отговор на въпрос заместник-министърът обяви, че вкарването на финансова инжекция в двете болници не е решение, като се работи за това всички дейности да се плащат навреме, като кредиторите взимат само част от приходите.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки