Aвстралийският еколог Давид Гудол планира днес да се подложи на подпомагана от лекар процедура за прекратяване на живота. Той лично обяви намерението си на пресконференция в сряда в Базел, като обясни, че ще възползва от швейцарското законодателство за асистирано самоубийство, което е забранено в родната му страна. Гудол обясни, че не е нелечимо болен, но е готов да сложи край на живота си. Доколкото ми е известно, каза той, смъртта ще бъде причинена от инжекция, макар че не знам много подробности за процедурата. Това ще стане в присъствието на членове на семейството на 104-годишния австралиец.  "Човек трябва да е свободен да избере и смъртта си в подходящо време", каза той, облечен в пуловер с бродиран надпис "Да остаряваш без достойнство". "Възможностите ми намаляват през последните година-две, губя зрението си от 6 години. Не искам повече да живея. Щастлив съм от шанса всичко да приключи утре."

 

 

 

Австралиец на 104 години планира да бъде убит законно днес

© Reuters

 

 

 

Асистираното самоубиство е законно в Швейцария от 40-те години на ХХ век, припомня "Ройтерс". Условието е да се прилага на някой, който няма пряк интерес от това да сложи край на живота си. През 2002 г. в Холандия разрешиха евтаназията за пациенти, страдащи от непоносима болка, причинена от състояние, за което няма лек. Подобна процедура за нелечимо болни позволи през ноември австралийската провинция Виктория, като тя ще влезе в сила от юни 2019 г. Годол е роден в Лондон и се мести в Австралия през 1948 г., където е лектор в Университета на Мелбърн, но е заемал академични постове и във Великобритания и САЩ. На пресконференцията той видимо недочуваше, но отговаряше ясно и подробно и каза, че не е поставен под натиск от медийното внимание, и сподели, че не е мислил още за последната храна или музиката, която би искал да чува в последните си минути на този свят. Може би Девета симфония на Бетовен не е лош вариант, каза той. "Има много неща, които бих искал да направя, но вече е твърде късно. Приел съм, че те ще останат несвършени."

 

 

Австралиец на 104 години планира да бъде убит законно днес

 

Австралиец на 104 години планира да бъде убит законно днес

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки