Заместник министърът на здравеопазването Бойко Пенков се срещна с представители на протестиращите за по-високи заплати здравни инспектори. Той обясни какви са причините те да получат между 5 и 10% увеличение на заплатите си вместо обещаните от здравното министерство 18%, съобщиха от ведомството. "Причината, поради която служителите на регионалните здравни инспекции (РЗИ) не могат да получат 18% увеличение, е с чисто нормативен характер. Проблемът е, че процедурата за увеличение на възнаграждението съгласно Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация е обвързана с атестационната оценка. Оценките обаче са направени през месец януари тази година и за съжаление те са такива, че на много места не позволяват увеличението да надхвърли 10%. Поради тази причина министерството обмисля работещите в РЗИ да получат полагащото им се под формата на допълнително материално стимулиране", заяви Пенков.

По-рано днес служители от регионалните здравни инспекции от цялата страна излязоха на протест пред Министерския съвет с искане за по-високи заплати. Те настояха за бърза промяна на Наредбата за заплатите на държавните служители в сектора, тъй като сега действащата ограничава реалното повишаване на трудовите им възнаграждения. Протестиращите се обявиха за увеличение на възнагражденията с 20% от 1 май. Работещите в системата настояват да се въведат стартови заплати по длъжности, като най-ниската да е един път и половина минималната за страната. Представителите на РЗИ изразиха притеснението си относно принципите и евентуалните изкривени практики при формирането на допълнително материално стимулиране и заради това Пенков пое ангажимент министерството да извърши спешен анализ както на заплатите по нива на персонал, на присъдените атестационни оценки, които са определящи за увеличението на възнагражденията, така и на вътрешните правила за формиране на трудовото възнаграждение във всяка РЗИ.

"По отношение на правилата за допълнително материално стимулиране (ДМС) – ще направим опит да обърнем пирамидата, така че не ръководните кадри да получават най-голямо ДМС, а то да отива за работещите на терен", каза още Бойко Пенков. По думите му в абсолютни цифри бюджетът на регионалните здравни инспекции за разходи за персонал тази година е увеличен от 25 млн. лв. на близо 30 млн. лв. Здравният министър Кирил Ананиев каза от своя страна, че "има някакви заблуждения" у здравните инспектори, че няма да получат увеличението си от 18%. "Никъде не сме дали такова голямо увеличение. Толкова правителства имаше преди това, никой не им даде никакво увеличение. Скочиха точно срещу правителството, което им даде 18% увеличение", коментира здравният министър, цитиран от "Фокус".

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки