Ден преди планиран национален протест на хората с увреждания, здравното министерство изтегля промените, свързани с медицинската експертиза и новата методика за определяне на трудоспособността. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на брифинг, цитиран от "Фокус". Той допълни, че решението е било взето по указание на премиера, след среща между финансовия министър Владислав Горанов, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и вицепремиера Томислав Дончев. "Предлаганите промени бяха от медицинската гилдия и националните консултанти", посочи Кирил Ананиев. Той допълни, че целта на министерството не е да ощетява инвалидите, а точно обраното - да въведе справедливост, да няма субективизъм, да се завиши контролът и да се създадат условия за по-добър и бърз достъп на пациентите в процеса.

"Предлаганите промени нямат за цел да лишат хората с увреждания от права и да отнемат инвалидни пенсии. С този аргумент за протест се спекулира. Това не е било цел на концепцията ни", заяви и социалният министър Бисер Петков. Той апелира към хората с увреждания да предложат своето виждане как да бъде реформирана системата на медицинската експертиза. "Не се предвижда преосвидетелстване на хората с решения от ТЕЛК", каза още министърът на труда и социалната политика. "Социалната инвалидна пенсия е в размер на 140 лева, с добавка на чужда помощ, която е малко над 90 лева", обясни той. Заради планираните промени за утре беше планиран национален протест в столицата на 18 национално представителни организации на хора с увреждания, с подкрепата на КТ "Подкрепа". Причината са условията, които поставя наредбата.

Според недоволните промяната цели единствено "стремеж към механично намаляване степента на увреждането, след като на лекарите е ясно, че при тежки увреждания има комбинация от свързани заболявания".

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки