Направен е пълен анализ на финансовото състояние на областните болници. На места е установено, че управлението на лечебните заведения не се извършва по най-добрия начин, че контролът е занижен или че не се поддържа добре сградният фонд. Към септември 2017 г. около 200 млн. лв. са общите задължения на държавните болници, като просрочените са близо 57 млн. лв. и проблемът се задълбочава. Това обобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след днешната си среща с ръководителите на всички областни болници в страната. Министерството беше поело ангажимент да състави индивидуални оздравителни планове за всички държавни лечебни заведения в лошо финансово състояние, които днес представи пред Националното сдружение на областните многопрофилни болници. Предстои преструктуриране там, където са установени проблеми.

Ананиев уточни, че държавните болници нямат общи правила за финансовата си дейност и това е една от причините за разликите в управлението и състоянието им. Затова заедно с екипа си работи по изготвянето на общи правила, които трябва да бъдат готови в началото на следващия месец, обяви той. Освен управленски пропуски и лош контрол в някои болници проверките, извършени до този момент от здравното министерство, показаха и фалшиви щатни позиции - запълнени работни места на медицинския персонал, но без действителни служители.

Министърът поясни, че въз основа на проверките държавните болници са разпределени в четири групи, като лечебните заведения в последната, четвърта, група са декапитализирани, в лошо финансово състояние и са в невъзможност за изплащане на задълженията си към кредиторите. По думите му действията на Министерството на здравеопазването са насочени в момента към тази група болници, сред които и тази в Ловеч, която е на ръба на фалита и за която вече бяха предприети действия. Ананиев посочи, че с екипа си ще бъдат в постоянен контакт с ръководствата на областните здравни заведения, за да може чрез интензивен диалог да се извършат всички планирани от министерството промени, свързани с преструктуриране, управление и финансиране.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки