Лидерът на БСП Корнелия Нинова е разговаряла с премиера Бойко Борисов и е настояла за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г. Това съобщи Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията. "Упълномощена съм да го направя от онкоболни и организацията на болните от рак, протестиращите, организаторите на протеста в парламента, които се обърнаха към нас", каза Нинова. Тя прочете част от тяхното отворено писмо, тъй като те останали с впечатление, че никой не ги чува. В писмото се казва, че протестиращите смятат за неприемливо да бъде заобиколена една забрана със създаване на комисия към Министерството на здравеопазването, както и с твърдението, че правителството има съгласието на пациентски организации.

Миналата седмица ветото, наложено от президента Румен Радев, върху бюджета на НЗОК беше отхвърлено и остана мораториумът за финансиране на "32 молекули". "Разговарях с господин Борисов, като му казах, че единственият легитимен начин да излезем от тази ситуация е да направим спешно актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г. Да, ще бъде прецедент, току-що е публикуван. Това е единственият начин онкоболните от 1 януари да не останат необгрижени", каза Нинова. Според нея актуализация на бюджета на НЗОК може да се прави по искане на депутати, като има прецеденти през 2010 и 2012 г. Нинова декларира, че депутатите от БСП са готови "на извънредни заседания, на нощни заседания, но да направим актуализация на бюджета".
Напомни, че само трябва да бъде премахнат параграф 6 от бюджета, с който се въвежда мораториумът, а правителството твърди, че има пари за лечение. От БСП са готови още днес да внесат предложението си в парламента. Нинова каза, че Бойко Борисов е обещал да помисли, а лидерът на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов ѝ се обадил и обещал да събере парламентарната група на ГЕРБ. "Останах с впечатление, че са склонни да разгледат нашето предложение", каза тя. Ако правителството не приеме предложението на БСП, партията ще внесе жалба срещу бюджета на НЗОК в Конституционния съд.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки