Няма да допуснем и един български гражданин да остане без необходимото лечение. Ако някоя от 32-те молекули, които попадат под приетия мораториум в бюджета на здравната каса за 2018 г., се прилага в една трета от страните - членки на ЕС, аз лично се ангажирам да внеса изменение в закона, с което да бъде приета и у нас, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред депутатите в здравната комисия в парламента днес. Това са девет страни - ако едно иновативно лекарство се прилага в девет европейски страни, ние ще бъдем десетата, повтори отново и пред журналистите в кулоарите след това. По-рано днес в пленарната зала беше отхвърлено ветото на президента върху новото правило в бюджета на здравната каса за 2018 г., което забранява изплащането на нови терапии в рамките на следващата година.

Пред журналистите Ананиев уточни, че става дума за 32 молекули, като за 27 от тях има "алтернативно лечение, което е на високо съвременно европейско равнище". "За останалите ще търсим възможност за осигуряване на средства по най-различни пътища, включително и състрадателно лечение и осигуряване на необходимите медикаменти и лекарства от производителите и търговците", добави министърът. Вчера кабинетът одобри предложението на здравния министър за изменения в закона за лекарствата, където се въвежда и състрадателният модел, който предвижда някои скъпи лекарствени продукти да се покриват от самите производители вместо с публични или частни средства.

Националната здравна карта ще бъде готова до три месеца, обяви още здравният министър по време на днешния блиц контрол пред парламентарната комисия по здравеопазването. Тя трябва да е готова, преди да стане време за подписване на новия рамков договор между лекарите и здравната каса, за да се превърне в основа на преговорите, уточни той. За целта ще бъдат използвани вече разработените анализи, които бяха отменени от Административния съд заради технически проблеми (за това, че на са били обнародвани в Държавен вестник), като, разбира се, ще бъдат актуализирани, заяви Кирил Ананиев.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки