Такива данни публикуваха американски учени в списание American Journal of Preventive Medicine. Изследванията са започнали през 2000 и са повторени през 2010 година. Анализите са публикувани сега. В проучванията са участвали всеки път над 16 хиляди души над 55 години. Учените са провеждали допитване по телефона и сред инструментите на изследването били включени прости задачи, като броене в обратен ред от 20 до 1. През 2000 година страдащите от деменция били 7,1% от селските жители и 5,4% от гражданите. През 2010 година те са съответно 5,1 и 4,4%. Общото намаляване на процента на хората, страдащи от деменция, се обяснява от учените с развитието на образованието. Лента ру припомня, че през октомври учени от Университета на Ковънтри и от Оксфорд изясниха, че честият секс помага да се запази по-дълго младостта и възпрепятства развитието на деменция. Наскоро учени от Университетския колеж в Лондон публикуваха извода, че хората, които живеят с партньор са заплашени в по-малка степен от деменция.

Експертите предполагат, че тази връзка се обуславя от по-активния начин на живот в двойка. Освен това в семейството, според авторите на изследването, са склонни по-често да се откажат от вредните навици и се стараят да се хранят правилно. Учените твърдят, че семейните двойки се грижат един друг за здравето си, подкрепят морално партньора си. Според експертите, това се отразява по положителен начин на здравето на човека и по-специално на работата на нервната му система и мозъка. Деменцията е загуба на способности на ума (когнитивните мозъчни функции), която с увеличаването си пречи на нормалната ежедневна дейност в продължение на най-малко половин година, не е по рождение и не е свързана със загуба или деформиране на съзнанието по други причини. Като възрастово изменение е следствие от загиване на мозъчни клетки. Деменцията засяга от 5 до 8% от хората на възраст между 65 и 74 години и до 20% от тези между 75 и 84 години. Преценките за наличието на деменция при хората над 85 години са в диапазона 30-47%. /БГНЕС

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки