Протестите в „Пирогов“, които продължиха близо седмица, са приключили вчера. Това заяви директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов пред bTV. „След като се върнах от отпуската си, двама представители на протестиращите – доц. Сопотенски и д-р Филибев ме помолиха да ги приема и проведохме 10-минутен разговор“, каза той. По думите на проф. Балтов освободени от работа са колеги, вече навършили пенсионна възраст. „Това са около 100 човека за целия деветмесечен период. Същевременно са съкратени 300 „кухи“ щатни бройки, заради които се даваше извънреден труд много повече, отколкото е позволено на всяка клиника. От медицинския персонал уволнени или освободени реално има не повече от 15 човека. Тези, които са решили да напуснат сами „Пирогов“, аз не мога да ги спра. Това е тяхно лично желание“, поясни той.

 

Директорът на „Пирогов“ поясни, че в администрацията са създадени четири нови отдела, като три от тях са били напълно задължителни. „Такъв е Вътрешният отдел. Не можеш да харчиш публични средства и да нямаш Вътрешен отдел. По закон е така. Там назначих двама души, които работят перфектно и вършат много сериозна работа. Вторият е отдел е „Сигурност” – който също не действаше до момента. Знаете, че „Пирогов“ е обект с национално значение и има неща, които са свързани с националната сигурност. Ние държим 163 легла постоянно в резерв, готови да приемат пациенти при бедствия и аварии“, поясни проф. Балтов.

 

По думите му цялата администрация е не повече от 120 души, а общият брой на персонала на „Пирогов” е 2150 човека, което прави по-малко от 10%.

 

„В „Пирогов” текат реформи. Този раздут щат, който е бил преди години, не може да отговори на съвременното изискване, което има около нас“, каза проф. Балтов.

 

По отношение на забавянето на изплащането на бонуси, той поясни, че решението не е взето еднолично. "Бяха уведомени всички шефове на клиники на специален главен рапорт. Взе се решение на ръководството, че ние трябва да направим един преход, за да може да имаме проследяемост какво се случва всеки месец, защото до този момент в края на всеки месец ние даваме заплати, които реално не можем да преценим колко са точно и не знаем до края на 15-то число аз не знам какво трябва да платя на края на месеца. Това е непланирано и е трудно за обезпечаване”, поясни проф. Балтов. Той каза, че парите ще бъдат платени до 22 декември и това е било разковничето на проблема с протестиращите.

 

 „Ако протестите са истински и са аргументирани, бих подал оставка. В този случай обаче няма никакви аргументи. В продължение на 9 месеца ние се мъчим да направим нещо добро и да подобрим показателите на нашата болница. Не мога да се съглася, че когато някой иска да направи една положителна реформа и да подобри състоянието на болницата, това е лошо за нея“, допълни още той.

 

По думите на проф. Балтова зад тези протести стоят хора, които вече не работят в „Пирогов“ и които имат желание „Пирогов“ да не работи и да не функционира по този начин, по който е започнал да работи.

 

Проф. Асен Балтов обясни, че към момента задълженията на „Пирогов“ към фирми и доставчици са 21, 5 млн. лева. „Аз заварих 18,5 млн. лева дълг. Обаче разсрочването на разплащанията ни позволи да вземем глътка въздух. Разбира се, това ни задължава ние всеки месец да изплащаме задълженията си към фирмите, според сключените споразумения“, каза той.

 

Междувременно от ръководството на Медцинска Федерация на КТ „Подкрепа” изпратиха декларация до медиите, в която също заявяват, че протестите са изчерпали своя смисъл и оттук нататък могат да донесат само нежелани ефекти вместо необходимия конструктивизъм. „За съжаление протестите започват да се ползват от отделни личности, чиито интерес не съвпада с интереса на цялата съвкупност от работещи в лечебното заведение. Появяват се все повече спекулации и фалшиви интервюта с представители на синдиката, което води до изостряне на тона в тази сложна ситуация“, пишат от МФ „Подкрепа“

 

„Смятаме, че е настъпил момент за спокоен диалог и синдикатът може да бъде естествен и необходим медиатор при идентифициране на истинските нужди на работещите и показване на пропуските и на двете страни. Призоваваме членовете на КТ „Подкрепа” в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов” да не се поддават на манипулации и провокации в момент, когато синдикалната секция трябва да започне преговори по колективния трудов договор, който е единственият механизъм за осигуряване на нови материални придобивки“, пише още в декларацията.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки