Хората, които редовно се отдават на кратки дремки през деня, са по-щастливи от другите. Другите са тези, които не си позволяват да спят през деня, но също и тези, чиито традиционни дремки са по-дълги от 30 минути. Това показва анкета сред над 1000 души, проведена сред участниците в Международния научен фестивал в Единбург тази година, пише "Индипендънт". Изследването и анализът на резултатите са проведени от екип от Университета в Хартфордшър. Широко известно е, че сънят като цяло е сред ключовите фактори за енергичността, продуктивността и добрата работа на човешкия организъм, но следобедният сън често пъти остава извън тези сметки и не много хора му отдават заслуженото внимание (особено работодателите). Резултатите от анкетата, а и много предишни изследвания за навиците за сън, обаче показват, че кратката почивка в работно време повишава способностите и концентрацията на служителите след това.

Изследването установило, че дремките с продължителност под половин час са най-ефективни и най-много допринасят за щастието на хората, а по-дългите не са толкова полезни нито за ума, нито за общото здраве. По петобална скала на щастието, хората, които спят редовно през деня, но за кратко, имат най-висок резултат от 3.67, следвани от тези, които не спят - 3.52, и накрая тези, които спят по-дълго - 3.44. Две трети от любителите на кратките почивки (66%) се самооценяват като напълно щастливи, докато при другите две групи същото казват около и малко над половината (56%). Данните от анкетата показват, че дълги дневни почивки правят предимно хората между 18 и 30 години (43% от всички), а от тези над 50 години - едва 30%.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки