България е сред страните в Европа с най-ниско разпространение на ХИВ. При средна честота на инфектираните от 5.7 на 100 хил. души, този показател за България е 2.8. През 2017 г. новите регистрирани случаи на ХИВ-позитивни хора в България са 220 от над 260 хиляди изследвани. Така общият брой на инфектираните в страната към момента става 2 694, като се запазва тенденцията от последните години броят на засегнатите мъже да е в пъти по-голям от този на засегнатите жени. При случаите от тази година съотношението е 9 към 1 или 199 мъже и 21 жени. Такава е официалната статистика за България, изнесена от Министерството на здравеопазването, по повод днешния Световен ден за борба със СПИН - 1 декември. Днес и в различни дни през целия месец в страната се организират информационни кампании и акции за безплатни анонимни изследвания за ХИВ (Вижте акциите по градове и дати в прикачения файл).

ХИВ в България

Освен че повече мъже са засегнати от вируса, се запазват и други тенденции от последните години като тези, че инфекцията се разпространява основно по полов път, по-често при хомосексуален контакт, и най-много случаи има в големите градове. Заразените по полов път са 88% (от тях 52% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт), останалите 12% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици. В София и София област са диагностицирани 98 човека от 220-те за годината, в Пловдив са 22-ма, във Варна - 18, в Плевен - 9, и четирима в Бургас.

Най-засегната при новорегистрираните случаи е възрастовата група 30-39 години (36%), следвана от възрастовата група на 20-29-годишните (34%). Най-младият ХИВ серопозитивен в България е на 20 години, а най-възрастният е на 67 години. Към 31 октомври т.г. общо 1 291 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 163 (90%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

"В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни лекарства за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравно-осигурителен статус. Разкрити са и работят 5 сектора за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН към инфекциозните клиники в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора", пише ведомството. В сила от тази година е и Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН 2017-2020 г., която ще замести с държавни средства досегашната програма, обезпечена от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Според сигнал до "Дневник" на пациент с ХИВ, пожелал да остане анонимен, въпреки гаранцията на министерството обаче, понякога има проблем с осигуряването на медикаменти от антиретровирусната терапия, и се налага смяна на комбинацията от лекарства на хората в тази ситуация, а това поставя здравето им в риск. Читателският сигнал разказва за два такива случая при самия него за последните две години.

В Европа и света

България е сред страните в Европа с най-ниско разпространение на ХИВ. При средна честота на инфектираните от 5.7 на 100 хил. души, този показател за България е 2.8. Страните с показатели над средните за ЕС и ЕИП са: Латвия с 18.5, Естония с 17.4, Малта - 14.5, Люксембург - 11.5, Ирландия с 10.5, Португалия - 10, Кипър - 9.4 и Великобритания - 7.9..

По данни на Европейския център за контрол на заболяванията през 2016 г. в страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС и ЕИП) са регистрирани над 29 хил. нови случая на ХИВ. Данните показват, че един от всеки двама регистрирани случая на ХИВ в Европа са диагностицирани със закъснение.

В световен мащаб разпространението на вируса се овладява все по-ефективно. По данни на Световната здравна организация от 2000 г. до 2016 г. делът на новоинфектираните е намалял с 39%, а на смъртните случаи с една трета или има общо 13.1 млн. спасени живота, благодарение на разширяващия се достъп до антиретровирусна терапия. Особено висок е обхватът с терапията на бременни и кърмещи жени - 76% от всички инфектирани, като това предотвратява заразяването на бебетата.

Въпреки това ХИВ продължава да е една от големите заплахи за човечеството. От началото на епидемията през 70-те досега жертвите са над 35 милиона - 1 милион от тях починали през 2016 г. Други 1.8 милиона са били новодиагностицирани като носители на вируса през същата година, допълвайки общия брой на живеещите с вируса по света до 36.7 милиона души.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки