От астма много по-често страдат жени, защото половите им хормони не блокират възпалението и не забавят освобождаването на слуз в белите дробове, както го прави тестостеронът, пише в статия в сп. „Сел рипортс”. „Когато започнахме да правим експерименти, бяхме сигурни, че за развитието на астмата е виновен естрогенът, който ускорява развитието на възпалението, а не го забавя, както прави тестостеронът. За наша изненада се оказа, че ключова роля във всички тези процеси играе само мъжкият хормон”, каза Доун Нюкомб от университета Вандербилт в Нешвил, САЩ. Астмата е хронично възпаление на дихателните органи, което се изразява в пристъпи на задух с различна сила и продължителност. Те се появяват, ако в работата на клетките на имунната система се появят нарушения, които предизвикват възпаление на дихателните пътища и ги карат да се стесняват. По оценки на СЗО от астма боледуват 300 млн. души и с всяко десетилетие броят им се увеличава с един път и половина. Както показват неотдавнашните наблюдения на френски и испански медици, жените страдат от астма около два пъти по-често от мъжете и по-често развиват тежки форми на заболяването.

Нюкомб и колегите й разкриха една от главните причини за това, изучавайки устройството на белодробната тъкан при астматиците и при здрави хора, както и при мишки, страдащи от аналогичния проблем. Както показват наблюденията, в белите дробове на астматиците се съдържа голямо количество от т. нар. лимфоидни клетки от втори тип, един от ключовите компоненти на вродената имунна система. Тези телца отговорят за активирането на възпалителната реакция в тези случаи, когато в белите дробове или в други части на тялото започнат да се размножават болестотворни бактерии. Такива клетки, според учените, са повече в белите дробове на астматички и женски мишки, което накарало биолозите да проверят как влияят на поведението им половите хормони, включително естрогенът и тестостеронът. За голяма изненада на учените женските хормони въобще не повлияли на поведението и развитието на тези клетки – броят им и нивото им на активност в белодробната тъкан останали на същото равнище при добавяне на каквито и да било количества естроген и прогестерон. От друга страна, добавянето на малки количества тестостерон и негови производни „озаптява” лимфоидните клетки – те спират да се размножават и да предизвикват възпаления. Подобни различия в действието на хормоните на имунната система, отбелязват учените, могат да обяснят защо жените два пъти по-често страдат от астма. Но за развитието на болестта влияят и множество други фактори, част от които също може да са свързани с тези различия. /БГНЕС

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки