„За мен най-сбърканото в нашата здравноосигурителна система е наличието само на един осигурител в лицето на здравноосигурителната каса и невъзможността да имаме допълнително здравно осигуряване. Този модел трябва да бъде разчупен“. Това заяви пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Петрова. Адвокат Петрова коментира и изказванията на здравния министър Кирил Ананиев по време на петъчния контрол. „За първи път толкова открито чуваме, че този модел е изчерпан, тоест имаме едно признание от държавата, че този функциониращ модел не е най-доброто за обществото“, заяви тя. Тя отбеляза, че в България има траен процент на хора, които не са здравноосигурени и се опитват да използват системата по обходни канали, най-вече спешната помощ, която е в колапс. В  тази връзка Петрова посочи, че държавата има механизми да събере вноските от лицата, които отказват трайно да се осигуряват, но няма интерес да го направи. „Именно хората, които не си плащат здравните осигуровки, не се оплакват от лошо здравеопазване, защото за човек, който нищо не е дал, те успяват да получат достатъчно. Липсата на ефективен контрол и политика от страна на държавата показва, че ние сме в едно висящо състояние, което е угодно на политическите партии“, заяви още тя, като допълни, че до момента не са предприети кардинални мерки за събиране на здравните вноски.

Петрова коментира и възможността за въвеждане на различни модели на здравно осигуряване у нас, като изтъкна, че това е въпрос на политическа воля и държавна визия. „Дотук обаче сме показали, че нямаме дългосрочна стратегия в нито едно отношение, още по-малко в здравеопазването“, изтъкна тя. За това по думите й говорят и постоянните дела в сектора, които са от различно естество. „Това показва, че този сектор не функционира добре. За да кажем как да функционира добре, ни трябва анализ“, допълни тя, като отбеляза, че подобен тип реформа обаче няма да е достатъчно популистки. Аз не смятам, че към настоящия момент има политическа партия, която би предприела стъпки в тази посока, посочи тя. На въпрос дали според нея такава воля липсва и на настоящия здравен министър, Петрова заяви, че за няколко седмици няма как да се предприемат грандиозни и реформаторски мерки. „Здравеопазването е въпрос на дългосрочно планиране и стратегия. Възможностите на държавата не позволяват нещо да се случи за две или три седмици. Това е невъзможно и ако имаме такива очаквания, то те биха твърди смели“, отбеляза тя.

Петрова припомни и данните от последния европейски доклад, касаещ здравеопазването ни. „Държавните, областните, общинските лечебни заведения имат нужда от допълнително финансово стимулиране“, посочи Петрова. Тя изтъкна, че България е с най-много хоспитализации в Европа. „Ние сме първи по това да влизаме в болница и в същото време имаме най-лоши показатели“, заяви адвокатът, допълвайки, че моделът с това всички да влизат в болница не е най-добрият. В тази връзка Петрова припомни пренасочването на средства от предложения бюджет на касата към доболничната помощ и отбеляза, че  това е правилно решение. „Личните ни лекари, които са пазители на входа на системата, трябва да изпълняват реално своите функции, а да не са един разпределител на направления, респективно финансов ресурс“, коментира тя.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки