Сред тях са намален риск от преждевременна смърт и сърдечни заболявания в сравнение с хората, които не консумират кофеиновата напитка. Това показва ново проучване на британски учени, цитирано от в. „Гардиън“. Изследователите, които са анализирали данни от над 200 предишни изследвания, също така са установили, че консумацията на кафе се свързва с по-нисък риск от развитие на диабет, болести на черния дроб, деменция и някои видове рак. Максимална полза за здравето може да бъде извлечена, ако се приемат между три и четири чаши кафе на ден. Изключение правят само бременните жени или тези, които имат завишен риск от счупвания на кости. „Пиенето на кафе изглежда безопасно в рамките на традиционните модели на консумация“, заключават изследователите от екипа на експерта Робин Пул от Университета в Саутхемптън.

Според авторите на проучването докато пиенето на до три чаши кафе на ден намалява риска от преждевременна смърт като цяло, в сравнение с неконсумиращите, превишаването на това количество не носи вреди на организма, но при него полезните ефекти намаляват. Кафето се свързва с намален риск от няколко вида рак, включително на простатата, на ендометриума, на кожата, на черния дроб, както и диабет тип 2, камъни в жлъчката и подагра. Най-положителен е ефектът при състояния на черния дроб като цироза. Въпреки своите заключения, екипът на Пул предупреждава, че заради естеството на тяхното проучване – което включва предимно данни от наблюдения, не могат да бъдат направени категорични заключения. Те обаче посочват, че техните открития потвърждават вече известни изводи за приема на кафе. /БГНЕС

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки