Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще предложи програма за преструктуриране и оздравяване на държавните болници в тежко състояние. Това ще стане на базата на детайлен финансов анализ на състоянието на лечебните заведения с над 50 % държавно участие и на техния мениджмънт, стана ясно от отговор на министъра по време на днешния парламентарен контрол. Ананиев каза, че ще предложи програма с мерки за преструктуриране на болниците, които имат нужда от това.  Министърът каза това в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов.

Ананиев посочи още, че действащият в момента здравноосигурителен модел е в определена степен изчерпан и трябва да се работи за неговото ревизиране. Подходът на настоящия екип на Министерство на здравеопазването ще бъде комплексен – така че да бъдат отчетени всички предимства и недостатъци в работата на системата, при условията на засилен контрол от страна на НЗОК, Министерството на здравеопазването и всички негови структури. Министърът беше категоричен, че при необходимост е готов да поиска съдействието на специализираните служби, за да бъдат разследвани съмнения за престъпления и злоупотреби в системата на здравеопазването. Вече се работи по отменени нормативни актове, които имат ключово значение за функционирането на болничния сектор, посочи още здравният министър.

Народният представител Георги Михайлов отбеляза, че е известно тежкото финансово състояние на болниците в страната. Болницата във Враца е с 13 млн. лв. задължения, от които 7 млн. са пресрочени и за съжаление трябва да изплатят още 3 млн. лв. за лихви върху неизплатените главници. Заради тежкото състояние са напуснали 120 човека от личния състав на болницата, което поставя региона в много сериозно състояние по отношение на възможността за осигуряване на ефективна здравна помощ, а това е част от националната сигурност на страната. Той посочи и други примери – болницата в Ловеч, Поморие, Дряново. „В тежко състояние са и много големи университетски болници от стратегическо значение за България. Задълженията на болниците в България към дистрибуторите надвишава 0.5 млрд. лв. Проф. Михайлов посочи данни от доклада на Евростат за състоянието в здравния сектор, в който правят впечатление два много сериозни факта:

„България е на първо място по брой на хоспитализации на 1000 души население.“ Депутатът смята за сериозен проблем разрастването на броя на болничните заведения, при отпаднала здравна карта и желанието на определени среди, които имат интерес такава карта въобще да не бъде създавана, както и безконтролното хоспитализиране на български граждани с цел източване на финансовия ресурс на касата. „Вторият въпрос е механизмът на финансиране - т.нар. клинични пътеки. Като механизъм трябва да бъде обект на една много сериозна професионална дискусия с участие на екипа на министерството, но и на други институции в България. За да можем в края на 2018 година, да сме наясно какъв ще бъде механизмът на финансиране на здравната система, иначе тези дългове няма да бъдат намалени, а ще създадат все повече проблеми както на правителството, така и на хората“, категоричен е проф. Михайлов. 

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки