Сравнение между физическото и психическото здраве на равни групи вегетарианци и хора, чието меню включва различни количества месо, показва, че сред вегетарианците има повече болни и по-често се нуждаят от лечение срещу алергии, онкологични и психични заболявания, остеопороза, мигрена и други хронични болести, отколкото месоядните хора. Това обаче не означава, че вегетарианството повишава риска от тези болести, защото при сравнението не са отчетени фактори като медицинската история или дългосрочните хранителни навици на участниците в него, съобщава "Индипендънт". Изследването, направено от Медицинския университет в Грац, Австрия, представлява моментна снимка на здравето на четири равни по брой и сходни по възраст, полово разпределение, стандарт и начин на живот групи хора:

- вегетарианци, които не консумират месо и имат ограничен прием на наситени мазнини и холестерол и завишен прием на плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти.
- месоядци, които освен месо ядат и много плодове и зеленчуци
- хора, които имат малък прием на месо, но все пак го имат
- и такива, които наблягат основно на месото в менюто си

 

Използвани са официални данни и анкети на австрийската здравна служба за общо 1320 човека - по 330 във всяка група, подбрани така че да са съпоставими помежду си по всички други показатели освен по предпочитанията си за месо.

Оказало се, че освен че не ядат месо, като цяло вегетарианците консумират и по-малко алкохол, пушат по-малко и са по-физически активни от останалите групи, но въпреки това статистиката извежда точно тях като най-често боледуващи и най-често търсещи медицинска помощ и лечение.

 

Таблица със заболеваемостта от основни групи болести на четирите подбрани типа хора.<br /><strong>Източник:</strong> <a href="http://www.plosone.org/article/fetchObject.action?uri=info:doi/10.1371/journal.pone.0088278&representation=PDF">Medical University of Graz</a>

Таблица със заболеваемостта от основни групи болести на четирите подбрани типа хора.
Източник: Medical University of Graz

 

Сред групата на вегетарианците има най-висок дял на хората с астма и други алергии, като са засегнати над 30%, докато при двете групи на редовните месоядци този дял е под 20%, а при хората с ограничена консумация на месо - малко над 20%.

 

При онкологичните заболявания се отчитат близо три пъти повече случаи в групата на вегетарианците спрямо две от другите групи, като тези заболявания засягат 4.8% от тях. За психични болести и разстройства като депресия и тревожност статистиката показва почти двойно надвишаване над останалите групи, засягайки 9.4% от хората. Вегетарианците се класират по-добре от другите единствено по показателя за заболявания на пикочните пътища и проблема с неконтролируемото изпускане.

 

Общият извод от анализа е, че "австрийците, които са възприели вегетарианството, са в по-лошо физическо здраве, имат по-лошо качество на живота и по-често се нуждаят от медицинска помощ".

 

Изследването е посрещнато с остра критика и обвинения към авторите в лобизъм за месопроизводителите. От Медицинския университет в Грац обаче отричат подобни връзки пред медиите и изрично поясняват, че анализът не твърди, че вегетарианството повишава риска от заболявания, а показва статистика. "Открихме, че вегетарианците страдат по-често от някои болести като астма, рак и психически заболявания, но не можем да кажем каква е причината и какъв е ефектът", коментира ръководителят на изследването Натали Бъркерт.

 

Възможно е например заради отдавна възникнало заболяване вегетарианците, попаднали в статистиката, да са изключили месото от хранителния си режим наскоро като допълнителна мярка за лечението си. Защото според други нови проучвания, намаленият прием на калории и месо са фактор за здраве и дълголетие.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки