Група специалисти от Станфордския университет са стигнали до заключение, че за да са по-здрави хората, трябва да ядат сезонни плодове и зеленчуци. Те са изследвали микрофлората на чревния тракт на племето хадза от Танзания. При тези хора се срещат изключително рядко хронични заболявания, характерни за западните хора. Причина за това са бактериите в човешкия организъм и по-конкретно в чревния тракт. Микрофлората в червата регулира теглото на човек и въздейства върху работата на неговата имунна система. Учените са изследвали едно от малкото останали племена, които живеят по традиционен начин на номади. Те са установили, че при племето хадза микрофлората на червата се мени в зависимост от сезонното хранене. Тяхната микрофлора е много по-богата от тази на американците например.

Бактериите се менят в зависимост от приетата храна според сезона. Бактериите, присъстващи в пробите от фекалиите, събрани през сухия сезон, напълно изчезнат през дъждовния сезон, заменени от други. В развитите страни няма обвързване на храната със сезона и микрофлората е по-малко разнообразна. Това се отразява негативно на здравето. През дъждовния сезон хората от племето хадза събират ягоди и мед, а през сухия сезон ловуват. Тяхната храна се различава съществено в зависимост от сезона, но има и общи елементи. Това са храни, богати на фибри. Средно се консумират 150 грама влакна на ден, което е 10 пъти повече от количеството, консумирано от американците. /БГНЕС

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки