Като мярка за стимулиране на естественото кърмене, Тайланд планира да забрани рекламирането и маркетинга на изкуствените адаптарина млека за бебета, съобщава "Ройтерс". Необходимите промени в закона ще влязат в сила още от следващия месец и са определяни като огромна крачка към решаването на проблема на страната с ниския дял на кърмещите майки, макар че според експерти ще са необходими и още държавни усилия, допълва световната информационна агенция. Тайланд има едно от най-ниските нива на естествено закърмени бебета в света. Само около 12% от родилките там кърмят новородените си. За това има много фактори, начело с агресивната търговска стратегия на производителите на адаптирани млека и заместващи продукти, но също и това, че отпускът по майчинство за жените е само 3 месеца. Забраната от следващия месец трябва да спре всякакви преки и непреки начини за промотиране на изкуствените заместители на кърмата, включително и разпространяването на безплатни мостри в родилните отделения, което е масово.

 

От Детския фонд на ООН - УНИЦЕФ приветсваха решението на тайландското правителство. Според тях тази голяма крачка е необходима, за да могат местните жени да научат за ползите от естественото кърмене, което дава "възможно най-добрият старт на живота". Препоръката на Световната здравна организация е бебетата да се хранят единствено с кърма поне до 6-месечна възраст и след това кърменето да продължи успоредно със захранването до около втората година. Според експертите на УНИЦЕФ забраната за реклама е добро начало, но трябва да се мисли и за по-дълго платено майчинство, гъвкаво работно време и осигуряване на ясли и условия за кърмене на работните места на тайландките.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки