Фармацевтичната компания "Пфайзер" (Pfizer) е първият притежател на патент за продажба на ваксина срещу пневмония в Индия. Държавата е одобрила правото на фирмата да разпространява мощния препарат Prevenar 13, но местният пазар вижда по-скоро заплаха, отколкото добра новина в това, защото патентът поставя условието да не се произвеждат по-евтини генерични алтернативи на ваксината до края на патентния срок - 2026 г., пише "Ройтерс". Патентът е триумф за американския фармацевтичен гигант, защото Индия е страната с най-голям брой случаи на пневмония в света, а чрез него фирмата получава правото да е единственият производител и доставчик на ваксината за района в следващите 10 години.

Според местните здравни организации обаче това поставя и сериозен проблем, който ще лиши от достъп до ваксината хиляди по-бедни домакинства, предвид че "Пфайзер" еднолично ще определи и цената й. Освен това забраната да се произвеждат нейни генерични еквиваленти в Индия ще има негативен ефект и извън границите на страната, защото в момента няколко по-бедни държави в Азия разчитат на индийската индустрия за евтини копия на всякакви медикаменти, включително и на този. Ваксината на "Пфайзер" предпазва деца и възрастни срещу 13 вида пневмококови бактерии и пълния курс на имунизацията струва около 170 долара на пазара в Индия. От този март държавата започна да я разпространява безплатно сред населението като част от имунизационната си кампания, но бюджетът е ограничен, така че ще достигне до едва 2.1 млн. от общо 25 млн. души в риск.

В опит да си върне общественото одобрение "Пфайзер" намали цената миналия ноември, но тя продължава да е непосилна за бедните жители на Индия, които са и най-застрашени от болестта. Сега фирмата предлаа и още варианти за отстъпки и сътрудничество с държавата и здравните служби. Продуктът е в масово производство от 2010 г. Междувременно местната копираща фармацевтична индустрия търси начини да заобиколи условията на патента и да създаде продукт, който пак върши работа, но е достатъчно различен, че да не е незаконен. Това обаче може да отнеме много време, предупреждават местните представители на организацията "Лекари без граници". Организацията подаде възражение срещу патента с аргумента, че заради него много развиващи се държави ще останат без генеричните алтернативи. Миналата година патентът за същата ваксина беше отменен от Европейското патентно бюро и се оспорва също и в САЩ и Южна Корея, припомня "Ройтерс".

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки