Има десетки широко достъпни мобилни приложения и онлайн игри, които се рекламират като начин за развиване на паметта и умствения капацитет. Но много малка част от тях се основават на реални научни подходи и за още по-малка част има научни доказателства, че работят. Останалите не че са вредни, но може да нямат никакъв ефект или пък да тренират ума в тесни и напълно ненужни умения, като да разпознаваш или уцелваш с пръст точно определена форма в точно определена обстановка. И понеже тази тема е сравнително нова за човечеството, няма и много институции с капацитета да преценяват кои електронни продукти за стимулиране на ума са наистина полезни и кои не, пише изданието Fastcompany.

 

Как (и дали изобщо) работят игрите за трениране на ума

 

В САЩ например агенцията за безопасност на храните и лекарствата одобрява някои видове методи за упражнение, които се прилагат при невродегенеративните заболявания като Алцхаймер, а агенцията за финансов контрол е изобличавала по сигнали марки, които лъжат, че са научно подкрепени, но иначе няма кой да контролира тази дейност и да проверява научните претенции и реалните доказателства зад тях.

 

 

Ето защо група австралийски учени са се заели с мащабен проект да анализират пазара на продуктите за "мозъчни тренировки". Дотук резултатите от изследването им са разочароващи. Спрели са се на 18-те най-популярни програми за стимулиране на мозъка в интернет, всичките рекламирани като създадени и потвърдени с научни факти. Само че за 11 от тях изследователите не се открили абсолютно никакви публикувани доказателства.

 

От останалите седем, които са базирани на съществуващи научни публикации и са потвърдени като действащи, само две използват повече от един надежден източник и правят повече от една проверка на ефективността. А от тях само едната е използвала анализи от качествени и престижни институти за целта.

 

Как (и дали изобщо) работят игрите за трениране на ума

© Reuters

 

Кое работи и кое не

 

Основната разлика между ефективните и неефективните упражнения за ума е, че първите наистина успяват да подобрят концентрацията и продуктивността, докато вторите приучават мозъка да изпълнява конкретните еднообразни задачи в играта без приложение в истинския свят. Това се доказва и от австралийските учени в новото проучване, и от по-стари разработки по темата кои мозъчни тренировки работят наистина.

 

Добрата новина е, че действително има упражнения, които могат да увеличат умствения капацитет, а лошата е, че те не са много, защото изискват много прецизно разработване. И при двете програми, които австралийците определят като най-надеждни - американската BrainHQ, основана от доктори по невронаука от Калифорнийския университет и израелската CogniFit от психолози от Университета в Хайфа - упражненията са така конструирани, че плавно да надграждат капацитета на мозъка за обработка и анализ на визуална информация, създавайки нови връзки в него.

 

Ключът е в умението на мозъка да се променя

 

Надграждането става с постепенно увеличаване на скоростта, с която човек трябва да анализира сменящите се ситуации в играта, както и растящата им сложност. То стимулира ума да става все по-бърз и наблюдателен. Например на екрана за части от секундата се появява ято птици, от които човек трябва да забележи различната и когато изчезнат да посочи приблизителното й място. Темпото към края на упражнението е толкова бързо, че разпознаването на търсения обект вече не е на съзнателно ниво, а на невронно.

 

Това предизвиква физиологични реакции в мозъка - той се адаптира към растящото темпо чрез процес, наречен невропластичност, при който започват да се формират нови невронни връзки. Тези връзки след това се впрягат на работа, за да може мозъкът да се справи с товара на задачите, но те изискват поддържане чрез редовно ползване. Специализираните програми обикновено препоръчват поне по един час на ден за подбни упражнения.

 

И точно тук е основната разлика с неефективните упражнения, при които двата фактора на темпото и сложността на задачите обикновено не са добре напаснати. Ако те не се изменят или условията са твърде еднотипни, упражнението е просто за запаметяване на конкретната ситуация и не представлява предизвикателство за ума.

 

Процесът на изменение на мозъка се ускорява и от веществата, които е стимулиран да произвежда. Затова например наградите и признанието на успеха след всяко ниво също са съществени за ефективността на тренировката. Те предизвикват прозводството на допамин и ендорфин - хормоните на пристрастяването и задоволството.

 

Как (и дали изобщо) работят игрите за трениране на ума

© Associated Press

 

По същество работата на мозъка е да намира решения. За целта той иска да вижда едновременно и детайлите и общата картина, затова непрекъснато превключва между двете. Невропластичността прави така, че връзката да е по-бърза и точна, поясняват учените от Австралия. Прецизните тренировки на ума могат да направят така, че случващото се в периферното зрение да стане по-отчетливо и да се анализира по-пълно, паметта и реакциите да станат по-остри и точни, концентрирането да е по-дълбоко и за по-дълго.

 

Но има и други начини

 

В случай, че на човек не му се занимава с целенасочени мозъчни тренировки, има и други неща, които може да направи, за да стимулира невропластичността на ума си. Учените дават няколко съвета:

 

- Усвояване на ново умение. За да се развива, мозъкът трябва да се предизвиква с нови неща, защото дори и хобита, които доставят удоволствие, стават еднообразни от един момент нататък. Например да се решават кръстословици е много стимулиращо за мозъчните връзки, само че не и ако са все от един и същи тип в продължение на години. Два-три часа седмично с каквото и да е ново занимание - плетене, жонглиране, музикален инструмент - ще са отлична мозъчна тренировка, вместо някоя онлайн игра за същата цел.

 

- Дълга разходка до вкъщи. Ходенето пеш е полезно само по себе си, но ако човек направи усилие по пътя да обръща внимание на детайлите около себе си, на звуците, на лицата на хората, на надписите и рекламите, ще се стимулира много повече, отколкото ако си сложи слушалките и гледа само направо. Учените препоръчват нарочно да се търсят различни маршрути - така разходката до магазина или до работа става откривателска мисия. Разбира се, още по-добър вариант е човек да пътува колкото може по-често по света и наистина да бъде откривател.

 

- Здравословно хранене и движение. Мозъкът се нуждае от енергия, за да се развива, а това е по-трудно, когато тялото се бори например с високо кръвно налягане, затлъстяване и всякакви заболявания в резултат на лош начин на живот. Австралийските учени не знаят, но в България точно в тази връзка казваме: "Здрав дух в здраво тяло".

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки