Макар и заклеймен като по-скоро вреден продукт с високо съдържание на трансмазнини, маргаринът може да бъде и много полезен за сърцето с богатството си на омега-6 и омега-3 мастни киселини, които тялото не може да си произведе само. Като маргарин обаче може да се определи всеки заместител на маслото, произведен от каквито и да е растителни мазнини, затова да се отсеят полезните от вредните марки може да бъде много трудно или дори невъзможно, показва ново потребителско проучване в Германия, цитирано в ДПА. Потребителската организация Stiftung Warentest е тествала 19 пълномаслени маргарина и заместители на маслото, широко достъпни на германския и европейския пазар. Само осем от тях попаднали в графата "добър". Други три били категоризирани като "задоволителни", един се установил като категорично "незадоволителен", а останалите не могли да бъдат определени, защото не посочвали коректно съставките си, нито можели да се разпознаят. Сред маргарините, които били определени като по-качествени, се наредили разнообразни марки, включително един от най-скъпите на пазара, но също и част от тези на най-ниски цени - собствените марки, които се произвеждат директно за някои вериги магазини.

Полезните съставки като ненаситените мастни киселини идват от маслата от лен, слънчоглед и рапица, но не и от палмовото, така че това може да е ориентир за избора на потребителите, съветват от германската организация. Друга препоръка от тях е да маргаринът да се редува с масло, за да се извличат ползи и от двете храни, които всъщност доставят различни съставки в тялото. Според германското изследване трансмазнините, които са утвърдени като най-вредния вид мазнини, все по-рядко се използват в производството включително и на маргарин, обаче проблем остават глицидил естерите, защото създават канцерогенен риск за здравето, уточняват още специалистите пред ДПА. Това са остатъчни вещества от процеса на рафиниране на маслата, затова е почти невъзможно да се изчистят от крайния продукт. Следи от глицеролни примеси са открити във всичките изследвани марки маргарин в Германия, а в четири от тях съдържанието е много високо. Сред тези четири е и маргаринът, откроен като най-незадоволителен. След проучването производителят му коментира публично, че се работи за подобряване на качеството.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки