В отпускарския сезон едва ли някой се преработва твърде много, но за всеки случай ето и още един аргумент защо да не го правите - за да предпазите сърцето си. Според нов метаанализ на здравето на над 85 хиляди души, тези които работят повече, са по-застрашени от възникване на най-честия вид сърдечна аритмия - предсърдно мъждене, която пък повишава риска от инфаркт и инсулт, пише NYmag. Мащабното проучване е публикувано преди седмица в Европейския журнал за сърдечно-съдови заболявания (European hearth journal) от международен екип от изследователи от медицински университети в Лондон и Хелзинки. Направено е по здравните данни на над 85 хиляди работещи мъже и жени на средна възраст около 43 години.

В началото на избрания период за анализ на здравните картони на хората - от 1991 до 2004 - нито един от тях не е имал регистрирано сърдечно заболяване или ритъмно-проводно нарушение. За едно десетилетие обаче повече от 1% или над 1000 души са получили предсърдно мъждене. След като били усреднени общите показатели за възрастта им, наличието на други заболявания, начина на живот и социален статус, проличало, че голяма част от тези хора прекарват повече време на работа от средната и препоръчителна норма. Учените изчислили, че над 55 часа на седмица на работното място са вредни за сърцето. Хората, които работят повече от този лимит, са 1.4 пъти по-застрашени от проблеми на сърдечно-съдовата система, предупреждават те.

Освен това преработването се оказало рисков фактор и за затлъстяване, алкохолизъм, депресия и тревожност. Според изследователите обяснението е просто - човек се нуждае от повече почивка и свободно време, за да се чувства добре.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки