С пълно мнозинство от 205 "за" и един въздържал се депутатите одобриха кандидатурата на проф. д-р Камен Плочев за позицията на управител на Националната здравноосигурителна каса. Мандатът му е до пролетта на 2020 г.  Проф. Плочев има 38-годишен опит в здравеопазването, включително на ръководни позиции, изтъкна Даниела Дариткова, председателят на здравната комисия в парламента и един от вносителите на номинацията за новия управител от управляващата партия ГЕРБ. Той беше единственият кандидат, но получи одобрението на цялата зала. Плочев поема поста от Глинка Комитов след подадената му оставка, като на практика е избран да довърши неговия мандат за три, вместо за пълните пет години.

От трибуната в пленарната зала кандидатът получи комплименти от всички парламентарни групи за професионализма си и успешната си кариера във ВМА като началник на Клиниката по инфекциозни болести. Депутатите от всички формации изразиха надежда, че може би той ще успее да се справи с множеството проблеми на здравеопазването след като го познава така добре отвътре. Иначе постът е много проветрив и за 18-те години от съществуването на касата са сменени 17 управители, изтъкнаха от ДПС. "Как така един изтъкнат български учен, доказан в областта на медицината без да разбира нищо от финанси, се е нагърбил с подобна задача, защото постът изисква сложен баланс между пациентите и финансите", попита Славчо Велков от БСП.

Плочев отговори с история за именития учен Исак Нютон, който отговарял за надзора и охраната на кралската каса. По това време от ръбовете на монетите работниците изтърквали голямо количество сребърен пясък и парите намалявали. Нютон открил решението монетите да бъдат назъбени и практиката спряла. "Не, че се правя на Исак Нютон, но и учен може да допринесе по финансовите проблеми", отговори новият управител на касата. В заключителните си думи към депутатите заяви, че ще се съобразява с тяхното мнение и ще разчита на съдействието им за решаването на важните въпроси. Сред приоритетите си при предварителното си изслушване пред здравната комисия в парламента Плочев подреди прозрачността в работата на здравната каса и засиленият контрол над разходването на публичните средства за здраве. Има идея да създаде аналитично финансово звено в касата, да уреди въпроса с външните специалисти консултанти към касата, така че да са независими от лобисти, да въведе електронната пациентска карта и да направи касата активен участник в договарянето с партньорите.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки