Австралийско проучване доказва недвусмислено, че замърсяването на въздуха има директна връзка с увеличаването на сърдечно-съдовата заболеваемост, посочва националният консултант по кардиология доц. д-р Иво Петров, началник на отделението по "Кардиология и ангиология" в "Сити Клиник". "Атеросклерозата например е полигенно заболяване и се причинява от различни механизми, включително влиянието на различни токсини. В цигарения дим най-вредната компонента - тази, която причинява всъщност заболяването - са продуктите на горенето. По същия начин въздухът в наши дни е замърсен най-вече от продукти на горене в нашият "модерен" начин на живот. Например дори за електромобилите е необходимо първо да се направят батерии, а това става с енергоемки и тежки процеси. Така че не е тайна, че продуктите на горенето в замърсения въздух са сред причините за повишената съдова заболеваемост", казва специалистът.

Заедно с това, макар че претендира да е модерен град, голяма част от домакинствата в София се отопляват на дърва и въглища, които допълват мъглата и влагата. По думите на доц. Петров сърцето и белият дроб са като "скачени съдове", затова е нормално замърсяването да повлиява в негативна посока едновременно и на двете системи - когато едната е нарушена, се уврежда допълнително и другата. "Получават се асматични пристъпи, възпаления на бронхитите. Това е една от предпоставките за нарушаване на само на циркулацията, но и на газообмена при пациента с белодробни заболявания", отбелязва кардиологът.

Статистиката

Нов доклад на Европейската агенция за опазване на околоната среда (EEA) за състоянието на въздуха в над 400 града в страните-членки на ЕС в периода 2000-2014 г. показва, че сега повече от 85% от градското население на Европа е изложено на опасностите от фините прахови частици. През 2013 г. с тези опасности са свързани 430 хиляди случая на преждевременна смърт в Евросъюза - 13 700 от тях в България. Според изчисленията на Световната здравна организация жертвите у нас са още повече, надхвърляйки 18 хил. на година.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки