"Когато говорим за парите, колкото по-малко са публичните средства за солидарно плащане, толкова повече плаща пациентът от джоба си. България е на второ място в ЕС по доплащане. Почти половината от стойността на медицинската услуга се плаща от джоба на пациента в момента на получаването на медицинска помощ. По плащане на здравни услуги обаче сме последни. В този смисъл искането на БЛС за повече публични средства, означава и по-малко плащане от джоба на пациентите.“ Това каза председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) д-р Стойчо Кацаров пред БНР.

 

Според него обаче, колкото и да бъдат увеличавани приходите на НЗОК, това няма да доведе до увеличение на разходите, тъй като съществува ограничението на Закона за публичните финанси. „По тази причина преди няколко години финансовият министър Симеон Дянков прехвърли натрупаните като резерв здравни вноски да бъдат похарчени за други неща. Законът забраняваше тогава, забранява и сега да бъдат похарчени за здраве“, каза д-р Кацаров.

 

„Едно от нещата, което може да се направи, е НЗОК да бъде извадена от Закона за публичните финанси, за да няма ограничения в разхода. Другото нещо, което може да се направи, е да започнат да се самоосигуряват тези категории лица, за които няма никаква причина да бъдат осигурявани от държавата като военни, полицаи и прокурори. Следващото нещо е - щом държавата плаща здравните вноски на пенсионерите, да го прави върху размера на пенсиите, а на децата - върху средния осигурителен доход. Тогава приходите на здравната каса значително биха се увеличили“, допълни д-р Кацаров.

 

Въпреки това обаче той е категоричен, че дори и средствата да се увеличат, това само по себе си няма да промени качеството на здравеопазването. „Факт е, че средствата за здравеопазване, които се разпределят в нашата страна, са много ниски. 14 пъти по-малко пари даваме за здравеопазване, отколкото Австрия, при същата територия и население. Увеличаването на парите само по себе си няма да доведе до качество, ако се разпределят погрешно или неправилно. Ако парите се разпределят по пазарен модел, това ще повиши качеството. Ако се разпределят като бюджети или лимити, както е в момента, и да ги удвоите, това няма да промени нищо“, поясни д-р Кацаров.

 

Същевременно председателят на ЦЗПЗ заяви, че предложението на здравния министър проф. Николай Петров да бъдат премахнати лимитите за определени болници, не би било честно. „Все едно да позволите на някого да се състезава с допинг. Това състезание няма да е честно. Това няма да промени нито качеството на медицинската помощ, нито ще улесни достъпа, а според мен няма да реши и финансовите проблеми на тези болници“, каза д-р Стойчо Кацаров.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки