Според Курцвейл, за нас бъдещето означава децентрализация на всичко: както физическото, така и психическото. Рей Курцвейл е изключително известна фигура сред футуролозите. Според анализаторите, 86% от неговите прогнози, дадени в близкото минало, са се сбъднали с висока точност, предава Kaldata. Писателят, изобретателят, компютърният експерт и учен, футурологът и директор по инженерните въпроси на Google продължава да дава 86% точни прогнози. Да си припомним някои от тях: разпадането на Съветския съюз, развитието на интернет, победата на компютъра срещу човека в шахматна партия и други.


Курцвейл продължава да споделя своите прогнози за бъдещето. Ученият направи поредната прогноза по време на конференцията SXSW. Той заяви, че сингулярността – моментът, когато изкуственият интелект ще стане по-умен от хората, ще настъпи през 2045 година. Шестнадесет години преди това, той ще бъде точно толкова умен, колкото сме ние. Според Курцвейл, през 2029 година изкуственият интелект ще премине теста на Тюринг и ще достигне човешко ниво на интелект.

Бъдещето според Курцвейл не се ограничава само със сингулярността. Той разсъждава, как новите технологии, като например нанороботите и неврокомпютърните интерфейси от типа Neuralink на Илон Мъск ще повлияят на нашите физически тела и ще доведат до бъдеще, в което нашите мозъци и самите ние ще бъдем изцяло кибернизирани.

Този процес най-вероятно ще започне с изключителното развитие на виртуалната реалност на непознато към днешен ден високо ниво. Курцвейл счита, че виртуалната реалност дотолкова ще бъде усъвършенствана, че физическите работни места ще останат в миналото. Само след няколко десетилетия нашите комутации ще се превърнат просто в декорации.

Но тази смяна на парадигмата ще доведе до интересни последствия. На хората няма да се налага да живеят близо до местоработата си и това ще доведе до безпрецедентна деурбанизация. Хората ще престанат да се стичат в големите градове и да се задържат на едно място. Друг ефект от тази децентрализация е намаляване вероятността от терористични атаки. Технологията на блокчейна също ще увеличава децентрализацията.

Курцвейл добави, че технологиите не само ще променят и преосмислят работното място на хората, но и ще дадат възможност за замяната на човешката биология с по-съвършено и развито оборудване. Той предсказа, че в началото на 2030-те години вече ще можем да копираме човешкото съзнание върху електронен носител.

Това означава, че няма да има никакви плът, кръв или кости – просто копие, скан на мозъка, и човекът може да приеме всяка форма – от електронна кутия до птица. На хората няма да се налага да умират. Човешкият мозък няма да разчита на крехката биология и хората ще могат да живеят на практика вечно.

Не всички прогнози на Курцвейл са толкова радикални, а някои от тях са съвсем вероятни. Така например, неговото предсказване за появата на вездесъща Wi-Fi връзка за цялата планета постепенно се превръща в реалност. Вече знаем, че Илон Мъск има намерение от космоса да свърже цялаото земно кълбо в глобалната мрежа. И още, Курцвейл счита, че повечето заболявания, така терзаещи хората, ще изчезнат към 2020 година, понеже се очаква огромен медицински пробив.

Наистина, Курцвейл предвижда бъдеще, което може едновременно да бъде и вълнуващо, и плашещо.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки