У нас трябва да има лечебни заведения със защитен статут. Тази стара идея бе повдигната отново от КНСБ преди началото на конференция „Европейски социален диалог в здравеопазването. Предизвикателства в България“. Част от болниците трябва да са със статут на защитени, посочи вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов. Според него държавата трябва да създаде отделен фонд, който да е насочен към подпомагане на структури, които не могат да се справят сами. Подобен модел, обясни той, съществува в САЩ, където определени лечебни заведения са със специален режим на дотация. Най-зле у нас са общинските болници, изтъкна в тази връзка вицепрезидентът на синдикалната структура.

 

Д-р Кокалов коментира и проблема със заплащането на медицинския труд, като посочи, че то трябва да е в съотношение 1:2:3 въз основа на минималната работна заплата и квалификацията на персонала. Той отбеляза, че възнагражденията на медиците у нас остават най-ниски спрямо тези на колегите им в Европа и даде за пример факта, че в Германия те са 10-15 пъти по-високи отколкото у нас.

 

По повдигнатия отново дебат за лимитирането на бюджетите на лечебните заведения, както и проблема, касаещ конкретно „Пирогов“, д-р Кокалов коментира пред Zdrave.net:  “Когато смениха Закона за здравното осигуряване, само ние, синдикатите, казвахме, че е неправилно. Преди касата заплащаше за здравни услуги, тоест, колкото сте си изработили.  Сега касата купува здравни услуги – тя от „Пирогов“ е закупила за толкова пари толкова услуги. За всичко останали те трябва да си намерят начин да ги финансират. Това не е лимит – касата е закупила определени услуги, които са ограничени и са в рамките на някакви пари“, категоричен бе той, като допълни, че законно никой не може да плати т. нар. надлимитна дейност.

 

Конкретно за „Пирогов“ той посочи, че тя трябва да е с определен статут и финансиране от държавата.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки