Университетът в Кеймбридж обяви, че е успял да създаде в лабораториите си биологични тела, които почти напълно приличат на ембриони. Учените използвали стволови клетки от мишки в триизмерен калъп, където тъканта добила форма и функции съвсем като на автентичните миши зародиши, пише Би Би Си.

Изследователите използвали два вида стволови клетки в много специфичен ред. Досегашните опити за създаването на изкуствени ембриони се проваляха, защото в един ембрион има различни видове клетки и учените не можеха да накарат стволовите клетки да се подредят по характерния начин и да играят различните роли. За това помогнал детайлният калъп, който разработили.

 

Засега изкуствените ембриони растат и се развиват с темпото на нормалните зародиши при мишките, но част от структурите им изостават и изследователите търсят причината. Следващата им задача ще е да проведат същия експеримент и с човешки стволови клетки. В "Кеймбридж" са обнадеждени, че това може да е революция в технологията на изкуственото оплождане, или на първо време - изобщо в науката.

Макар че със стволови клетки се експериментира вече от години, от престижния университет вярват, че постижението им е първото по рода си в света и отваря цяла нова страница за научни възможности. Ако се усъвършенства производството на изкуствени ембриони, ще отпадне целият спор за морала зад експериментите с човешки или животински зародиши, посочват учените.

Може да отпадне и забраната ембрионите за научни цели да се унищожават на 14-ия ден точно заради етичния въпрос и риска от тях да порасне нещо неестествено. С изкуствения живот цялото нещо ще е предмет на науката и по никакъв начин на природата, смятат новаторите.

Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки