„Звучи като ирония на съдбата, че моят лекар ми предписа нитроглицерин…“, пише Алфред Нобел, който в края на живота си използва това вещество за лечение на стенокардията си. Това е химикът, инженерът и предприемачът, натрупал милионите, от които се изплащат Нобеловите награди, от изобретяването и производството на взривно вещество, на което е дал името динамит. Нитросъединението динамит е всъщност нитроглицерин, смесен с глината кизелгур.

През 1867 23-годишният Lauder Brunton по време на стажа си в Кралската болница в Единбург открива антиангинозния ефект на вдишването на амилнитрит. Той проучвал и действието на нитроглицерина, но поради силното главоболие което получил, когато го изпитал върху себе си, решил че не е хуманно да го предписва на болни. Пионер в кардиоваскуларната фармакология, този британски лекар е смятал, че за лечение на стенокардия трябва да се използва вазодилататор.

Едва през 1878 William Murrell е започнал да облекчава стенокардните пристъпи на своите пациенти чрез накапване на нитроглицеринов разтвор върху езика. Той описва и физиологичните ефекти на нитроглицерина и го препоръчва като средство за лечение на ангина пекторис (Murrell W. Nitroglycerine as a remedy for angina pectoris. Lancet 1879; 1: 80-81; 113-115; 151-152; 225-227).

Въпреки това, нитроглицеринът навлиза в медицинската практика не като коронарен вазодилататор, а като средство за лечение на главоболие… Той е прилаган с тази цел от американския хомеопат Constantin Hering през 1849. Следвайки принципа на хомеопатията, че „подобното се лекува с подобно”, Херинг е смятал, че наблюдаваният нежелан страничен ефект на нитроглицерина да предизвиква силно главоболие може да се използва за лечение на главоболие. Днес знаем, че интракраниалната вазодилатация е причина за този страничен ефект на нитратите.

На сайта на списание МД можете да намерите още много статии по темата: http://spisaniemd.bg
Pin It

Платете онлайн

 

ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИ ВНОС В ДКБ

Размерът на годишния членски внос в ДКБ е 50 лв., а за специализанти и докторанти - 25 лв. За проверка на дължимите суми по членския внос можете да се обръщате със запитване към техническия секретар на ДКБ на адрес bsc.office@yahoo.com или на GSM 0889 788446. Плащане по банков път, с платежно нареждане по сметката на ДКБ в УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, София 1000, пл.„Света Неделя” 7 SWIFT/BIC: UNCRBGSF IBAN: BG98 UNCR 9660 1001 8539 10 Плащане чрез модула за онлайн плащания (epay сметка / банкова карта / банкомат). Полетата по-долу се попълват на кирилица и сумите са в български лева. След попълване на полетата кликнете върху бутона "Плащане on-line". При дължим членски внос за предходни години, плащането покрива първо членските задължения за изминалите периоди, и след това – за текущата година. Допълнителна информация: ДКБ е "Получател с потребителско ниво 3 – регистриран клиент" в системата на epay.bg. При плащане с кредитна/дебитна карта не е необходимо да въвеждате идентификационен код. А ако сте вече регистриран потребител на epay.bg просто въведете в полетата потребител и парола - съответно вашите данни за epay.bg и си спестете таксата за превода - 2.9% от сумата.

Моля, при всяко плащане вписвайте в полето трите имена и годината (годините), за която плащате членски внос!!!

Име Презиме Фамилия Основание (до 100 знака) Сума
BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки